ZA MANJE KRPELJA, A VIŠE PČELA: Pilot-projekat "Ne kosi još, lolo" uskoro u Beogradu

A. Z. K.

30. 04. 2024. u 07:15

PČELE, leptiri, bumbari i ostali oprašivači dobiće u narednom periodu veće prostore u Beogradu, gde će im biti dostupna hrana i stanište.

ЗА МАЊЕ КРПЕЉА,  А ВИШЕ ПЧЕЛА:  Пилот-пројекат Не коси још, лоло ускоро у Београду

GO ZEMUN

JKP "Zelenilo-Beograd" odlučilo je da primeni drugačiji način košenja trave u glavnom gradu kako bi cveće postiglo pun ciklus, a oprašivači dobili izvor hrane. Ova odluka sprovodiće se u sklopu pilot-projkta pod nazivom "Ne kosi još, lolo".

Kako su saopštili u "Zelenilu", novi projekat biće sproveden na zelenim površinama koje Beograđani ne koriste za rekreaciju ili na onim koje moraju da budu kratko pokošene. Na ovim parcelama trava će biti košena na različite načine. Pojedini svetski gradovi radili su istraživanja koja su pokazala da se broj zaprašivača povećao na mestima gde trava nije bila često košena. Cveće i visoka trava bolje su apsorbovali toplotu i vlagu, čime je smanjen i uticaj toplotnih džepova u njihovoj blizini.

Uspeh u Holandiji

POJEDINI evropski gradovi već koriste ovaj način košenja i uređenja zelenila u svojim gradovima. Partner u projektu je Ambasada Kraljevine Holandije, koja pomaže Beogradu i Srbiji da lakše i bolje primeni dobru praksu koja je odavno usvojena i sa uspehom testirana u Holandiji.

- Važno je napomenuti da se zbog ovoga neće povećati broj komaraca i krpelja, a očekivane prednosti projekta "Ne kosi još, lolo" su razne - saopštili su u JKP "Zelenilo-Beograd". - Projekat je pokrenut na inicijativu Bee Center, pčelarski centar iz beogradskih "Silosa", a realizuje se uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u Beogradu, zemlje koja na ovom polju prednjači. Pčelari iz pčelarskog centra pratiće zajedno sa stručnjacima Biološkog fakulteta u Beogradu promene u broju oprašivača, kako bi na kraju projekta imali konkretne strategije za nastavak i unapređivanje košenja u Beogradu.

Foto: Free Images Pixabay

Projekat je započeo u Akademskom parku, gde je održana radionica za sve zainteresovane Beograđane. Nakon toga u Studentskom parku biće posejane medonosne biljke, a učestvovali su mališani iz starogradskog vrtića. Ove biljke biće košene mozaično, tačnije, biće ostavljan deo travnjaka koji neće biti košen.

- Drugačiji pristup biće sprovođen na obodu grada, kosiće se periodično i to posle maja i septembra. Tokom ove godine, svega nekoliko lokacija sa ograničenim prostorom će preći na nov model košenja, kako bi se testirao novi pristup u održavanju - saopštili su u "Zelenilu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

CELA SRBIJA ĆE TOG DANA BITI UZ SVOG PREDSEDNIKA: Ključan datum za naš narod - svi će biti uz Vučića tokom rasprave o Srebrenici