PRIZORI KOJI GREJU DUŠU: "Novosti" u Ostrogu - Hiljade vernika u manastiru na praznik Svetog Vasilija Ostroškog (FOTO/VIDEO)

V. K.

12. 05. 2024. u 12:35

HILjADE vernika okupilo se danas u manastiru Ostrog da proslavi praznik Svetog Vasilija Ostroškog, čije mošti počivaju u ovom manastiru.

ПРИЗОРИ КОЈИ ГРЕЈУ ДУШУ: Новости у Острогу - Хиљаде верника у манастиру на празник Светог Василија Острошког (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: V. K.

Neki od njih prešli su peške stotine kilometara do manastira. 

Plato ispred manastira je preplavljen šatorima, vrećama za spavanje i ćebadima onih koji su peške, autobusima ili automobilima došli juče kako bi prisustvovali večernjoj službi.

Foto: V. K.

U osam sati jutros počela je svečana arhijerejska liturgija koju predvodi mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije sa sveštenstvom i monaštvom, uz prisustvo većeg broja arhijereja, prenose Vijesti.

Juče su tokom celog dana pristizale grupe poklonika koji su iz raznih krajeva Crne Gore, Srbije i Republike Srpske pešačili stotine i desetine kilometara do manastira Ostrog, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska.

Foto: V. K.

Episkopi Teodosije i Jovan su sa sveštenstvom i sveštenomonaštvom služili praznično bdenje, a pored ostalih, sasluživali su i ostroški iguman arhimandrit Sergije i iguman manastira Treskavac arhimandrit Varnava.

Foto: V.K.

Foto: V.K.

Foto: V. K.

Vernici su cele noći mogli da se poklone i celivaju mošti Svetog Vasilija Ostroškog. 

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Vasilija Ostroškog, praznik posvećen velikom čudotvorcu i iscelitelju.

Foto: V. K.

Mošti ovog svetitelja se čuvaju u manastiru Ostrog, koji je mesto hodočašća i za vernike drugih religija.

@vecernjenovosti Ekipa Novosti nalazi se u manastiru Ostrog na prazvik Svetog Vasilija Ostroškog #ostrog #svetivasilijeostroski ♬ original sound - Večernje novosti


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!