JEREJ JOVANOVIĆ: Vaskrsenje Hristovo nam daje snagu, razgovor o onome što boli dovodi do radosti

Novosti online

05. 05. 2024. u 09:56

JEREJ Stevan Jovanović, pomoćnik predsednika Odbora za versku nastavu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, kaže da za Vaskrs nema mnogo običaja, iako ima više nego za Božić, ali da je ono što treba da krasi svaku porodicu koja shvata lepotu i značaj Vaskrsenja Hristovog - praštanje, međusobno razumevanje i razgovor.

ЈЕРЕЈ ЈОВАНОВИЋ: Васкрсење Христово нам даје снагу, разговор о ономе што боли доводи до радости

Foto: Profimedia

- Treba da razgovaramo o stvarima koje nas međusobno tište, koje nas čine nespokojnim i da budemo iskreni vezano za njih. To je jedini način da dođemo do praštanja, do toga da pobedimo ono što nas tišti i da dođemo do one radosti - kaže jerej Jovanović i dodaje da je to slično kao odnos Velikog petka i Vaskrsa.

Ističe da je Vaskrsenje Hristovo ono što nam daje snagu.

- I što predstavlja i uporište i ishodište svake naše želje da budemo dobri, svakog našeg truda oko dobrote. Ono se tiče i našeg vaspitanja. Nekako čini mi se da i sve ono što su nas učili roditelji, bake, učitelji, nastavnici, naši prijatelji, rođaci, ko god je u našem životu bilo što dobro, bilo koje dobro seme posejao, ima smisla i ima razloga boriti se za to jedino ukoliko se sagledavamo sebe i sve to u svetlosti Hristovog Vaskrsenja - navodi jerej Jovanović.

Napominje da se moramo pomiriti sa svetom onakvim kakav jeste, iako naša srca vaše za svetom dobrote o kojem su nam pričali dok smo bili deca.

- Sada se postavlja pitanje koji je svet istinit? Da li je onaj koji vidi dete svojim očima ili onaj koji vidimo mi odrasli svojim očima? Ja duboko verujem - gledajući Hristovo vaskrsenje, da je svet koji vidi dete svojim očima zapravo istinita slika sveta - kaže jerej Jovanović.

Govoreći o majskim tragedijama, čiju godišnjicu obeležavamo ovih dana, jerej Jovanović je istakao da je ovaj život teško živeti, ali da je prava alternativa da pronađemo sebe pronalazeći Boga.

- Po učenju Svetoga Pisma, po iskustvu Svetih Otaca, čovek postaje miran tek onda kada pronađe u svome srcu Boga. I do tada on pokušava različitim supstitucijama da nađe neki mir u svom srcu. I ta uteha je, nažalost, kratkotrajna i ne može čoveka da ispuni. I zato možete imati čoveka koji ima tri automobila, pet stanova, ne znam koliko kuća... I opet će narod reći, pogledaj ovog čoveka nikada mu nije dovoljno. Nije mu dovoljno zbog toga što nam ne može biti dovoljno onih stvari koje nam nisu suštinski potrebne - kaže jerej Jovanović.

Navodi da u stradanju Hristovom svako od nas može da vidi deo svog stradanja, te da je učešće u bogosluženjima tokom Velike nedelje jako značajno.

Važno je, kaže, i da praznik provedemo sa porodicom.

- Ja bih jako voleo da mi kao narod doživimo nedelju, da doživimo da je nedelja praznik i da ovaj dan Vaskrs nekako postane početak našeg odvajanja, makar tog jednog dana u nedelji, od briga, od svađa, od nevolja, od nedaća i da probamo da nađemo utehu jedni u drugima. Neka bi ovaj Vaskrs bio početak i neka bi dao Bog da svaka nedelja u godini bude mali Vaskrs - rekao je jerej Jovanović.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OGLASIO SE URGENTNI CENTAR: Evo kakvo je stanje povređenih u nesreći u podzemnom tunelu