DUŽNI SMO DA OBNOVIMO ZAVET UČITELJSTVA! U susret jubileju, 230 godina karlovačke bogoslovije, rektor Milanović, za "Novosti"

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

17. 05. 2024. u 12:45

KADA god se obeležava neki jubilej, sa radošću, retko kad sa setom, okrećemo se istoriji i postavljamo pitanje gde smo mi u odnosu na te, i takve jubileje. Oni su zgoda i prilika da oživimo sećanja na one koji su zaboravljeni, na one koji su bez razloga izostavljani, na one koji su kroz svoj život u istom nizu čuvali sećanje na događaje, ljude, institucije.

ДУЖНИ СМО ДА ОБНОВИМО ЗАВЕТ УЧИТЕЉСТВА! У сусрет јубилеју, 230 година карловачке богословије, ректор Милановић, за Новости

foto v mitrić

Ovako, nadahnuto, u susret velikom jubileju - 230 godina Bogoslovije u Sremskim Karlovcima govori njen rektor, profesor Jovan Milanović. Ukazujući da je jubilej ustanove kakva je bogoslovija više od podsećanja, rektor Milanović navodi da smo dužni da obnovimo zavet učiteljstva, obrazovanja i vaspitanja, koji predstavljaju "trojedini kodeks našeg pedagoškog odnosa prema našoj deci".

- Učiteljstvo obavezuje one koji druge uče da svom svojom snagom, svim svojim umom i svom svojom mišlju, žrtvujući se, cele sebe predaju deci - govori rektor Milanović. - Obrazovanje će svedočiti da ne postoji nepotrebno znanje, znanje bez prakse, niti znanje radi znanja. Vaspitanje pak u potpunosti zapostavljeno i zaboravljeno danas, treba da predstavlja tu želju da u vrlini, istinskom razumevanju, sve naučeno, spoznato i otkriveno jedni drugima i jedni radi drugih predajemo i prenosimo, i stariji mlađima, i mlađi starijima. I osnivači ove bogoslovije su se trudili da baš tu vrstu zaveta ugrade, da je udenu u njen genetski prosvetni kod. Da li su uvek uspevali, sigurno nisu, jer obrazovanje je nastava, nastavlja se i nikada ne završava.

Period od 230 godina svakako, prema rečima rektora Milanovića, "svedoči o tom nastavljanju i trajanju":

- Karlovačka bogoslovija - njena naslednica Srpska pravoslavna bogoslovija Svetog Arsenija neprekinuta je nit stvaranja Crkve Hristove u srpskome narodu, i ne samo u veri i sasluživanju, nego i da pomogne da se pali podignu, da se gordi smire, a da svi zajedno dosegnu Carstvo Božije. Ima onih koji baveći se istorijom, insistiraju na činjenici da je Bogoslovija u Karlovcima bila u različitim istorijskim fazama različito i organizovana, i da samim tim ne možemo govoriti o jedinstvenoj školi. To bi zaista bilo sasvim tačno kada bismo zanemarili istorijske i arhivske podatke, kada bismo izgubili iz vida činjenicu da je u svako vreme i posle "pauza", ostajao profesorski kolegijum isti, ili sličan prethodnom.

Učenika 3.300, profesora - 500

KARLOVAČKA bogoslovija je prva organizovana bogoslovska škola kod nas, druga u pravoslavnom svetu, posle Kijevske duhovne akademije, a prva na prostorima Zapadne Evrope.

- Duga je to istorija, a čini se, spiskovi još duži: Karlovačku bogosloviju od osnivanja do danas završilo je više od 3.300 učenika. Za katedrama je predavalo više od 500 profesora, a isto toliko je bilo i prislužitelja i osoblja. Puno je zapisa, sećanja, crtica i dopisa nastalo vezano za bogosloviju u Karlovcima. Ova škola nikoga od rektora, profesora i đaka do radnika, prislužitelja, i svih ljudi koji su na bilo koji način deo nje, nikada nije ostavljala ravnodušnim - kaže rektor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENAĐENJE NA ROLAN GAROSU: Teniser koji je baš iznervirao Novaka Đokovića mora kući, evo i zašto (VIDEO)