VAŽNA VEST: U 137 opština i gradova građani će moći da konkurišu za subvencije za mere energetske efikasnosti

Novosti online

30. 04. 2024. u 09:37

MINISTARKA rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je da se završio javni poziv za ovogodišnje učešće jedinica lokalne samouprave i gradskih opština u projektu „Čista energija", i da je njihov odziv veći u odnosu na prošlu godinu.

ВАЖНА ВЕСТ: У 137 општина и градова грађани ће моћи да конкуришу за субвенције за мере енергетске ефикасности

Foto: Ministarstvo

- U ovogodišnjem javnom pozivu će građani moći da konkurišu za bespovratna sredstva za mere energetske efikasnosti u najmanje 137 opština i gradova. Odziv je veći nego prošle godine što znači da će građani u više mesta konkurisati za subvencije koje idu i do 65 odsto vrednosti investicija za zamenu stolarije, izolacije, fasade, krovova, neefikasnih kotlova i postavljanje solarnih panela i kolektora. Prve javne pozive za građane lokalne samouprave raspisaće ubrzo, rekla je Đedović Handanović.

Đedović Handanović je ukazala da je novitet da se od ove godine raspisaju posebni javni pozivi za socijalno ugrožena domaćinstva koja mogu da dobiju značajno veće subvencije.

 - U tom slučaju Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave subvencionišu 90 odsto vrednosti energetske sanacije. Time pružamo podršku socijalno ugroženim građanima da smanje potrošnju energije i uštede novac i da povećaju komfor stanovanja, rekla je ministarka.

Ministarka je podsetila da je prošle godine opredeljeno 1,91 milijardi dinara bespovratnih sredstava za sanaciju skoro 10.000 domaćinstava u 131 lokalnoj samoupravi u Srbiji.

- Time su postignute uštede energije jednake godišnjoj proizvodnji gradske toplane u Nišu, odnosno smanjenju emisije ugljen-dioksida koju proizvodi oko 28.000 automobila, rekla je ministarka i dodala da će projekat trajati do kraja 2027. godine do kada će se ukupno sanirati oko 50.000 domaćinstava širom zemlje.

BONUS VIDEO: Iz Sarajeva priznali da žele ceo srpski narod proglase genocidnim

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

CELA SRBIJA ĆE TOG DANA BITI UZ SVOG PREDSEDNIKA: Ključan datum za naš narod - svi će biti uz Vučića tokom rasprave o Srebrenici