VLADA USVOJILA REFORME: Ova ervopska zemlja uvodi nova pravila u penzionom sistemu

Novosti online

30. 04. 2024. u 18:47

ČEŠKA Vlada odobrila je danas reforme penzionog sistema, kojima je povećana starosna granica za odlazak u penziju i smanjen iznos penzija za buduće penzionere.

ВЛАДА УСВОЈИЛА РЕФОРМЕ: Ова ервопска земља уводи нова правила у пензионом систему

Foto: Aleksandar Čavić

Reforme su usvojene sa ciljem da se uštede milijarde dolara budžetskih sredstava, i njome se starosna granica pomera za sedam meseci, odnosno sa navršenih 65 godina starosti, na 65 godina i sedam meseci, prenosi Rojters.

Takođe, smanjuju se penzije za buduće penzionere za oko osam odsto u poređenju sa trenutnim iznosom penzije.

Dodaje se da se poput mnogih drugih razvijenih zemalja i Češka suočava sa pritiskom na svoj fiskalni sistem zbog starenja populacije, sve većeg očekivanog životnog veka i niske stope nataliteta.

- Ove promene će sprečiti kolaps penzionog sistema i obezbediti dostojanstvene penzije i za današnju mladu generaciju - rekao je premijer Petr Fijala.

Reforma koju uvodi češka vlada desnog centra ima za cilj da održi prosečno vreme koje građani provode u penziji na oko 21 godinu, a to znači da će se i ubuduće, uporedo sa promenom očekivanog životnog veka, menjati i starosna granica za odlazak u penziju.

(Mondo)

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKA VEŽBA: Filipini, SAD i Francuska u Zapadnom filipinskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost