KRIVAC ZA NAJVEĆI RATNI ZLOČIN: Na današnji dan rođen američki predsednik Hari Truman

D.B.M.

08. 05. 2024. u 09:00

AMERIČKI predsednik Hari Truman (1884-1972), koji je ostao upamćen kao krivac za najveći pojedinačni ratni zločin u istoriji čovečanstva, rođen je pre 130 godina na današnji dan. On je u avgustu 1945. godine naredio bacanje atomskih bombi na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki, pri čemu je ubijeno više od 150 000 civila.

КРИВАЦ ЗА НАЈВЕЋИ РАТНИ ЗЛОЧИН: На данашњи дан рођен амерички председник Хари Труман

vikipedia

Truman je postao šef države 1945, posle smrti Frenklina Ruzvelta i ostao do 1953. Njegov mandat bio je prepun događaja koji se odnose na spoljne poslove: kapitulacija Trećeg rajha, atomsko bombardovanje Hirošime i Nagasakija, kapitulacija Japana, kraj Drugog svetskog rata, osnivanje UN, Maršalov plan o obnovi Evrope, Trumanova doktrina o zaustavljanju širenja komunizma, početak Hladnog rata, stvaranje NATO-a i Korejski rat.

Truman će ostati upamćen i po tome što je 1951. zatražio j od Kongresa da odobri vojnu i ekonomsku pomoć Jugoslaviji, "komunističkoj naciji u istočnoj Evropi koja je raskinula sa Sovjetskim Savezom". Josip Broz Tito je počeo da se oslanja na američku pomoć da podrži jugoslovensku ekonomiju, dok je Vašington tolerisao Titovu ulogu u organizovanju nesvrstanih zemalja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku