RASTE RUSOFOBIJA I SVAKODNEVNA DISKRIMINACIJA: Zaharova - To se događa zbog neprijateljske politike

Novosti online

05. 05. 2024. u 09:55

RUSIJA će nastaviti da koristi diplomatske mere uticaja na baltičke zemlje, krajnje je nepoželjno ići tako daleko da se prekidaju aktivnosti diplomatskih misija, uzimajući u obzir sunarodnike koji tamo žive, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

РАСТЕ РУСОФОБИЈА И СВАКОДНЕВНА ДИСКРИМИНАЦИЈА: Захарова - То се догађа због непријатељске политике

Foto: Profimedia

Ona je podsetila da veliki broj ljudi koji govore ruski, uključujući i državljane Rusije, živi u baltičkim zemljama.

- Nažalost, progon sunarodnika zbog ‘disidentstva’, progon ruskih stranaka, politički motivisana pritvaranja, hapšenja i izmišljeni krivični slučajevi postali su uobičajena pojava za Letoniju, Litvaniju i Estoniju, podsetila je ona.

Zaharova je naglasila da se pod izmišljenim izgovorom „pretnje nacionalnoj bezbednosti“ ruski državljani deportuju iz baltičkih zemalja.

- Raste rusofobija i svakodnevna diskriminacija, uključujući maltretiranje dece u školama, pa čak i vrtićima. Ruski jezik je skoro potpuno istisnut iz svih oblasti javnog života, uključujući i obrazovni sistem, a rusko informativno prisustvo je likvidirano“, primetila je diplomata.

Zaharova je napomenula da „u sadašnjoj situaciji, Ruska Federacija ne može da napusti naše sunarodnike u nevolji, ona se aktivno bori protiv ovih suštinski neofašističkih pojava ne samo u specijalizovanim međunarodnim strukturama, već i direktno u baltičkim zemljama – kroz napore naših ambasada“.

- Oni danas rade u izuzetno teškim, često opsadnim uslovima. Značajno je povećan pritisak na njih, jer je odlukom Vilnjusa, Rige i Talina svih pet naših konzularnih predstavništava u baltičkim zemljama, koje su štitile interese ruskih državljana i stanovnika ruskog govornog područja direktno u regionima baltičkih država, zatvoreno 2022. godine, podsetila je ona.

Prema njenim rečima, prestanak rada diplomatskih misija u ovoj situaciji značio bi da građani Rusije koji žive u baltičkim zemljama i stotine hiljada ruskih sunarodnika „ostalo da se nasamo bori sa policijskom brutalnošću“.

- Izuzetno je nepoželjno da se dođe do ove tačke. Mi ćemo nastaviti da primenjujemo diplomatske mere, rekla je Zaharova i podsetila da je nedavno u svojstvu recipročnih mera proterano dvoje letonskih i jedan estonski diplomata.

Kako je navela, Rusija nikada ne inicira prekid diplomatskih odnosa sa drugim zemljama, nastojeći da sačuva mogućnost za dijalog, ali „neprijateljske države čine sve moguće kako bi zakomplikovale normalnu saradnju“.

Portparol je dodala da će Moskva na neprijateljska dejstva baltičkih država odgovoriti asimetričnim merama u ekonomskoj i saobraćajnoj oblasti.

- Uzvratni koraci koje smo preduzeli, uključujući preorijentaciju tokova prevoza tereta ka severozapadnim lukama Rusije, imali su izuzetno negativan uticaj na budžetske prihode baltičkih zemalja, ocenila je Zaharova.

 

BONUS VIDEO: Porodice stradalih u Malom Orašju i Duboni na mestu masovnog ubistva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)