ERDOGAN DONEO NESVAKIDAŠNJU ODLUKU: Odobrio pomilovanje oficirima koji su učestvovali u državnom udaru

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

17. 05. 2024. u 15:26

PREDESDNIK Turske Redžep Tajip Erdogan pomilovao je danas sedam bivših visokih vojnih oficira koji su osuđeni na doživotne zatvorske kazne zbog svrgavanja vlade 1997. godine.

ЕРДОГАН ДОНЕО НЕСВАКИДАШЊУ ОДЛУКУ: Одобрио помиловање официрима који су учествовали у државном удару

Foto: EPA

Bivši generali, koji su u kasnim sedamdesetim i osamdesetim godinama, pomilovani su zbog zdravstvenih problema i starosti, prema odluci objavljenoj u Službenom glasniku zemlje tokom noći, preneo je AP.     

Sud je osudio generale na doživotni zatvor 2018. zbog njihove uloge u kampanji koju je vodila turska prosekularna vojska i iznudila ostavku tadašnjeg premijera Nedžmetina Erbakana.   

Njihove kazne potvrdio je apelacioni sud 2021. godine.

Zbacivanje je kasnije nazvano turskim "postmodernim pučem", jer za razliku od prethodnih vojnih preuzimanja vlasti u zemlji, nisu korišćeni tenkovi ili vojnici. 

Erbakanovu vladu zamenila je koalicija koju je predložio predsednik.   

Turska vojska, koja je dugo smatrala da je zaštitnik sekularne tradicije zemlje, izvela je tri puča između 1960. i 1980. 

Turska je u julu 2016. sprečila pokušaj puča za koji je vlada okrivila pristalice muslimanskog sveštenika Fetulaha Gulena koji živi u dobrovoljnom egzilu u Pensilvaiji i koji je negirao umešanost.

Do pomilovanja bivših oficira je došlo nedelju dana nakon što se Erdogan sastao sa liderom glavne opozicione stranke Ozgurom Ozelom, koji je pokrenuo pitanje pomilovanja. 

Ozelova prosekularna Republikanska narodna partija pobedila je na lokalnim izborima u martu.   

BONUS VIDEO: SLOVAČKI PREMIJER PREDVIĐA SOPSTVENI ATENTAT - Ova frustracija će dovesti do ubistva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!