BILA JE PONOS HOMOLJA, A DANAS JE SE RETKO KO SETI: Pita od pasulja
DRŽAĆE vas dugo sitim, a obožavaće je cela porodica.
Sastojci:
* 250 g brašna
* 1 kašika sirćeta
* na vrh noža soli
* 9 kašika hladne vode
Fil:
* 1/2 kg kuvanog pasulja
* 300 g šampinjona
* 1 dl bujona od povrća
* 2 šargarepe
* 1 kašika seckanog peršuna
* 1 kašika senfa
* so, biber
I još:
* 2 čena belog luka
* 2 kašike mlevenih oraha
Priprema:
U jednu posudu stavite brašno pa dodajte so, ulje, sirće, vodu i mesite testo 15 minuta.
Podelite na delove pa svaki deo premesite na pobrašnjenoj podlozi i ostavite na sobnoj temperaturi 20 minuta. Dok čekate možete da napravite fil. Sitno seckan luk propržite na zagrejanom ulju pa dodajte rendanu šargarepu, dinstane pečurke (s bujonom), kuvani pasulj i začine.
Pržite dva do tri minuta uz neprestano mešanje, pa dodajte peršun i ostavite da se ohladi, pa dodajte senf i promešajte. Zatim rastanjite, svaki deo testa razvijte na debljinu 2-3 mm i ostavite sa strane.
Premažite kore uljem, odozgo stavite rendan beli luk, izbodite viljuškom na nekoliko mesta, stavite fil i pospite orasima. Uvijte kore pa premažite mešavinom ulja i vode.
Prebacte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni pa smanjite temperaturu na 180 stepeni i nastavite s pečenjem još 20-25 minuta.
Gotovu pitu izvadite, poprskajte sa malo vode i pokrijte krpom da se prohladi.
(Trpeza)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
EPSKI SNIMAK BORBE RUSKOG VOJNIKA U UKRAJINI: Ranjen uništava dva drona i spasava živu glavu (VIDEO)
NEVEROVATAN snimak stiže nam sa ratišta u Ukrajini gde je ranjeni ruski vojnik epskom borbom uspeo da spase živu glavu.
13. 06. 2024. u 18:49
POD ZEMLjOM NAĐENI ARTEFAKTI IZ PRVOG VEKA: Stručnjaci paraćinskog Zavičajnog muzeja započeli arheološka iskopavanja u naselju Gloždak
VEĆ nekoliko dana u naselju Gloždak u Paraćinu, na zahtev investitora koji tu gradi poslovni objekat, ovdašnji Zavičajni muzej obavlja arheološka iskopavanja.
14. 06. 2024. u 07:00
HRVATSKA BRUJI O KONOBARU IZ NIŠA: Našli su ga - dobio je pare
"UVEK gledam sve s pozitivne strane, pa tako i posao koji radim. Osmeh je moj moto. Naučio sam da je sve u životu onako kako ti to sagledaš, ako se žališ i stalno si nezadovoljan, takav ti je i ceo život."
13. 06. 2024. u 21:30
Komentari (0)