KONZUL BiH U PANAMI "PRAO" NOVAC ZA NARKO-KARTEL?: Tužilaštvo BiH sumnjiči i diplomatu u sklopu akcije „Blek Taj 2“

S. MIŠLjENOVIĆ

15. 05. 2024. u 05:00

SRPSKI član PBiH Željka Cvijanović zatražila je održavanje vanredne sednice Predsedništva sa jednom tačkom dnevnog reda - razrešenje počasnog konzula BiH u Panami Fatiha Kola. Naime, konzul Kol je jedan od osumnjičenih od strane Tužilašava BiH, zajedno sa grupom koja je uhapšena nedavno u velikoj policijskoj akciji "Blek taj 2".

КОНЗУЛ БиХ У ПАНАМИ ПРАО НОВАЦ ЗА НАРКО-КАРТЕЛ?: Тужилаштво БиХ сумњичи и дипломату у склопу акције „Блек Тај 2“

Konzul Fatih Kol foto Iks

Kol se sumnjiči da je bio deo grupe koje je od 2016. do 2021. "prala" novac od droge za narko-kartel "Tito" i "Dino", a na čijem čelu je bio Edin Gačanin, koji je lani u Holandiji osuđen na zatvorsku kaznu od sedam godina zbog šverca više tona droge.

Konzul Kol je imenovan na predlog srpskog člana PBiH, a u trenutku imenovanja nije bilo spekulacija o bilo kakvim nedozvoljenim aktivnostima, a da jeste, naravno da ne bi bio imenovan na tu poziciju, izjavio je šef Kabineta srpkog člana PBiH Dušan Petrović.

Naglasio je da o tome svedoči i pismo preporuke koje je za njega upućeno od institucija države domaćina, kao i činjenica da mu je Panama izdala akt kojim mu dopušta delovanje na njihovoj teritoriji.

- Čim se pojavila vest o navodima Tužilaštva koje ovo lice dovodi u vezu sa kriminalnim aktivnostima, Cvijanovićeva je uputila inicijativu za njegovo razrešenje - rekao je Petrović.

Istakao je da je momentalnom reakcijom, srpski član Predsedništva jasno pokazala svoj odnos prema toj temi.

Opozicija zahteva smene

LIDER PDP Branislav Borenović poručio je da nadležne institucije treba odmah da reaguju, jer javnost traži odgovore u slučaju konzula Kola.

- Pozivam Tužilaštvo BiH da detaljno obavesti javnost o ovim navodima. O njima mora da se izjasni i član PBiH Željka Cvijanović, na čiji predlog je počasni konzul, "perač" novca, imenovan. A ukoliko se i delić tih navoda ispostavi istinitim, vreme je da ministar Košarac bude razrešen ili da podnese ostavku - zaključuje Borenović.

- Pozivamo nadležne institucije da ispitaju sve okolnosti vezane kako za imenovanje Kola tako i za eventualne kriminalne radnje - poručio je Petrović.

U pojedinim medijima pojavili su se natpisi da je na imenovanju Kola insistirao ministar spoljne trgovine u Savetu ministara Staša Košarac, koji odbacuje te informacije i kaže da su Kola na funkciju počasnog konzula predložile vlasti Paname, a ne on.

- Ne mogu da se otmem utisku da pojedini sarajevski mediji neosnovano i tendenciozno pokušavaju da prebace lopticu odgovornosti na političare iz RS. Mi nemamo ništa s tim i neka Sarajevo prvo pomete svoje dvorište - poručio je Košarac.

Istakao je da je iz medija saznao da je Fatih Kol predmet istrage, dodajući da nadležni organi treba da rade svoj posao.

- Evo, već znamo da će Predsedništvo postupiti u skladu sa zakonskim procedurama - rekao je Košarac i izrazio žaljenje što opozicija ovu priču želi da prebaci iz Federacije u Srpsku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POKLON VIKTORA ORBANA BRATU VUČIĆU: U Srbiju stigla moćna borbena vozila! (FOTO)