VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!

Novosti online

29. 04. 2024. u 19:56 >> 19:11

Nikola Jokić i njegov klub, Denver nagets, do prekjuče je, bar "na papiru", delovao kao sigurni pobednik plej-of serije sa Los Anđeles lejkersima. Ali, nije samo poraz od "jezerdžija" u četvrtom meču problem u kome su se našli šampioni.

ВЕЛИКА ФРКА У ДЕНВЕРУ: Никола Јокић и НБА шампиони упали у проблеме!

FOTO: Tanjug/AP

"Novosti" su vas već izvestile kako jedan od najvažnijih igrača Nagetsa, Džamal Marej, možda neće zaigrati u petoj utakmici serije u kojoj Denver vodi sa 3:1, a jedna pobeda ga deli od prolaska dalje.

No, to je svega jedan od razloga za glavobolju Jokićevog trenera, Majkla Melouna, i njegovog stručnog štaba.

Jeste, 3:0 protiv Lejkersa na startu plej-ofa i činjenica da je čuveni klub doživeo čak 11 poraza u nizu od ekipe iz Kolorada delovali su kao idealna slika za još jedno "čišćenje" NBA giganta iz "grada anđela", baš kao u prošlogodišnjem finalu Zapadne konferencije. Ali...

Poteškoće sa kojima Melounova ekipa nastupa na startu ovog doigravanja, sve su uočljivije.

Triput se desilo da Lejkersi počnu bolje, da vode i sa dvocifrenom razlikom, da imaju sve u svojim rukama, pa šampion onda preokrene. To se, međutim, nije dogodilo u četvrtoj utakmici (u subotu je domaćin u Los Anđelesu trijumfovao sa 119:108), ali ne samo zato što je Denver bio ofanzivno loš, već zato što se u odbrani - raspadao.

- Ono je smešno kako smo mi igrali u reketu. Na svakom tajmautu smo zvučali kao pokvarena ploča, samo se spominjao reket, reket, reket. Primili smo čak 72 poena iz reketa na ovom meču! Do poluvremena - čak 42, što je neverovatna brojka. Šutirali su sa 64% preciznosti iz reketa. A sve počinje od naše odbrane u tranziciji. Uz to, mnogo puta su se probijali pokraj nas posle driblinga. Ne mislim da smo igrali dovoljno snažno, niti dovoljno posvećeno - rekao je Meloun posle poraza.

Ali, nije problem samo u tome.

  • Denver je gubio bar sa 15 razlike u dve od četiri odigrane utakmice.
  • Denver je vodio samo 41 minut u dosadašnjem toku ove serije, odnosno oko deset minuta po meču.
  • Da nije bilo Marejevog šuta za pobedu uz zvuk sirene u drugoj utakmici, Denver ne bi imao nijedno vođstvo u drugom poluvremenu tog susreta.
  • Na svakom poluvremenu dosadašnjih mečava, Lejkersi su vodili.

A šut?

To je tek posebna priča.

Denver u ovom plej-ofu šutira trojke 37/134, što je manje od 28 odsto. Ako se izuzmu Jokić i Majkl Porter junior, ostatak Nagetsa sa distance šutira protiv Lejkersa 17/87, što je neverovatnih, a minijaturnih 19%.

Ukoliko prođu Lejkerse, aktuelni šampioni će igrati sa Minesotom. A njen tim je i snažniji i fizički spremniji od Lejkersa. Timbervulvsi kao da su pravljeni da se suprotsave ovom Denveru, imaju "dugačku klupu", a dobre mlade igrače. Imaju i još bolju "pretnju u reketu" (tandem Rudi Gober - Karl-Entoni Tauns) i, zaista, kao da ih je bivši izvršni direktor Nagetsa, a sada Minesote (čiji je i predsednik, a i suvlasnik) Tim Konoli, pravio da igraju protiv "Jokićevog Denvera". Mada i sa Ol-star rivalima dobro izlaze na kraj - Minesota je sa 4:0 "počistila" Feniks, predvođen Kevinom Durantom, Devinom Bukerom i Bredlijem Bilom.

Pred Jokićem i saigračima je, ipak, najpre jedan drugačiji zadatak - da završe posao sa Lebronom Džejmsom, Entonijem Dejvisom i ostatkom Lejkersa. A potom će biti sasvim dovoljno vremena za novu "porciju" glavobolja.

Dobra stvar je što, za razliku od prethodnih plej-of izazova, ovi Nagetsi znaju kako da se iz teških situacija izdignu. I to toliko, da postanu NBA šampioni.

Nikola Jokić - statistika

Ove sezone, do plej-ofa, Jokić je prosečno postizao 26,4 poena, a imao i 12,4 skoka i devet asistencija po NBA utakmici.

U plej-ofu, Jokićeva statistika na prva četiri meča je (prosečno) 29 poena, 15 skokova, deset asistencija, 1,5 "krađa", uz šut od 60% za dva poena, 38,5% za tri, 92,6% sa linije slobodnih bacanja.

Kada opet igraju Nikola Jokić i Denver? Raspored:

Denver nagetsi igraju naredni NBA plej-of meč na svom terenu - peta utakmica sa Lejkersima na programu je, po našem vremenu, u 4 ujutru, u utorak 30. aprila.

NBA liga, sezona 2023/2024 - termini, plej-of, Olimpijske igre...

Ligaški deo nadmetanja završen je u nedelju, 14. aprila 2024, kada su svi timovi odigrali po 82 utakmice. 

Nakon zavreštka plej-in turnira za timove od 7. do 10. mesta u obe konferencije, 20. aprila počela je zvanična faza plej-ofa.

Veliko finale je, kada se o prvom meču borbe za pehar radi, zakazano za 6. jun, a moguća majstorica igrala bi se 23. juna. Samo mesec dana kasnije, 26. jula, u Parizu počinju 33. Letnje olimpijske igre, koje traju do 11. avgusta.

A ako vam se košarka sviđa, NBA kao njen sastavni deo, kao i sve što u njoj rade Nikola Jokić i Denver, ali i ne samo oni već i svi ostali srpski i drugi asovi, pratite ih na sportskim stranicama portala "Novosti". 

Na sasvim ste dobrom mestu.

Bonus video:  Nikola Jokić - od dobroćudnog debeljuce, do najboljeg i najplaćenijeg košarkaša na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
SPEKTAKL U ATINI: Olimpijakos bi da ispiše istoriju, viola da prekine post bez trofeja dug 23 godine!

SPEKTAKL U ATINI: Olimpijakos bi da ispiše istoriju, "viola" da prekine post bez trofeja dug 23 godine!

GRČKI velikan Olimpijakos i prošlogodišnji vicešampion Fiorentina boriće se za naslov novog prvaka Lige konferencija na ''OPAP areni'' u Atini (21.00). Pirej je od Atine udaljen samo desetak kilometara, tako da je jasno ko će imati veću podršku na ovom meču, ali uloga blagog favorita ipak pripada Violi koja se nada da će biti uspešnija nego što je bio slučaj pre godinu dana u Pragu.

29. 05. 2024. u 07:35

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku