IZ KLUPE ODMAH NA POSAO: Tehnička škola u Odžacima nudi dva smera po modelu dualnog obrazovanja, industrijski krojač i mehatroničar

Zoran Rajić

15. 05. 2024. u 06:37

TEHNIČKA škola (TŠ) u Odžacima ima dva smera na kojima će, ako se za njih opredele, svršeni osnovci moći da steknu znanja po modelu dualnog obrazovanja - u učionicama i kompanijama zainteresovanim za njihova buduća zanimanja. Još pre sedam godina odžačka TŠ je uvela trogodišnji obrazovni profil industrijskog krojača, a drugo atraktivno zanimanje prilagođeno potrebama tržišta je tehničar mehatronike.

ИЗ КЛУПЕ ОДМАХ НА ПОСАО: Техничка школа у Оџацима нуди два смера по моделу дуалног образовања, индустријски кројач и мехатроничар

foto P. Dukić

- Budući industrijski krojači kod nas obavljaju stručnu praksu od prvog, pa sve do trećeg razreda, radeći na mašinama na kojima će, kad završe školu, biti uposleni u stalnom radnom odnosu. Za vreme koje provedu kod nas učenici dobijaju novčanu nadoknadu - rekla je predstavnica kanadske kompanije Milijana Bokić.

U Nemačkoj i Austriji, čije je modele dualnog obrazovanja usvojila naša zemlja, tehničar mehatronike je izuzetno traženo i odlično plaćeno zanimanje, ali za ovu struku, koja je spoj mašinstva, elektrotehnike, automatike, programiranja i informacionih tehnologija posla i te kako ima i u Srbiji.

Šansa za 130 učenika

DANU otvorenih vrata u odžačkoj TŠ prisustvovala je i Jovana Vujković iz Regionalne privredne komore u Somboru, koja je predočila da je u Zapadnobačkom okrugu, a on obuhvata i opštine Kula i Apatin, 14 kompanija spremno da, u saradnji sa pet škola, od septembra obezbedi dualno obrazovanje za ukupno 130 učenika. Poslodavci će, pored navedena dva, omogućiti učeničku praksu i za zanimanja pekar, prehrambeni tehničar, bravar-zavarivač, električar, tehničar za digitalnu grafiku, rukovalac poljoprivrednom mehanizacijom...

- U našu fabriku na praktičnu obuku dolaze učenici četvrtog razreda TŠ dva puta nedeljno, provodeći po pet-šest sati na procesnim linijama, gde obavljaju lakše zadatke, ali se vrlo dobro upoznaju sa poslom da bi mogli da budu deo našeg kolektiva - rekao je direktor slovenačkog preduzeća Goran Čučak.

Marko Kotarić, organizator praktične nastave u TŠ u Odžacima, istakao je da, zahvaljujući saradnji škole s privredom, industrijski krojači i mehatroničari počinju da rade odmah po završetku škole.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!