SUBOTIČANI NISU ZABORAVILI PRVOG SRBINA GRADONAČENIKA, IZ 1849, NEDUGO POSLE MAJKSE SKUPŠTINE Zaslužena počast Jovanu Dimitrijeviću

J. LEMAJIĆ

15. 05. 2024. u 13:36

BAŠ kao što je život poslednjeg srpskog cara, Jovana Nenada, vekovima pod velom tajne, tako malo ko zna i da je Suboticu 1849. vodio Srbin - advokat Jovan Dimitrijević (1815- 1898) - kojeg su se sugrađani setili povodom godišnjice čuvene Majske skupštine, 15. maja 1848, u Sremskim Karlovcima, kada je doneta odluka o osnivanju Srpske Vojvodine.

СУБОТИЧАНИ НИСУ ЗАБОРАВИЛИ ПРВОГ СРБИНА ГРАДОНАЧЕНИКА, ИЗ 1849, НЕДУГО ПОСЛЕ МАЈКСЕ СКУПШТИНЕ   Заслужена почаст Јовану Димитријевићу

foto:J.L.

- Političke okolnosti odredile su da njegova služba traje tek nekoliko meseci, ali je imala veliki simbolički značaj, pa danas ne odajemo počast samo jednom čoveku koji je služio Subotici, već vrednujemo njegov lični i porodični doprinos srpskom identitetu i kulturi, bez kojeg naša sredina ne bi bila mesto susreta i slobodnog razvoja različitih nacionalnih kultura - istakao je aktuelni gradonačelnik Stevan Bakić.

A, Jovan Dimitrijević bio je sin sveštenika Ilije, prvog paroha Crkve Svetog Dimitrija u Aleksandrovu. Bavio se uglavnom advokaturom, nasledio ga je sin Bogdan, član Gradskog senata i potpredsednik Srpske pravoslavne crkvene opštine, a 1862. bio je jedan od osnivača i prvi predsednik Srpske čitaonice, najvažnije kulturne organizacije subotičkih Srba. Jovan je 1881. podigao raskošnu palatu na adresi Korzo 6, koja danas predstvalja arhitetonsko blago, a pamti se i da je njegova supruga Milica, duže od dve decenije - bila predsednica dobrotvorne zadruge "Srpkinja".

- Pošta znamenitom Subotičaninu odata je kraj njegove večne kuće na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi, koja je obnovljena zahvaljujući lokalnoj samoupravi. Porodična loza Dimitrijevića se ugasila, pa je njihova grobnica bila u lošem stanju, a onda smo mi animirali JKP "Pogrebno" i JKP "Čistoća i zelenilo" - objašnjava Sava Stambolić, član udruženja "Arsenije Čarnojević".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!