AL PLATFORMA ZA PODRŠKU UČENICIMA: Od procene njihovih veština do ocenjivanja

V. Hadžić

17. 05. 2024. u 15:37

Univerzitet u Kragujevcu, grad Kragujevac i još šest partnera iz Hrvatske, Grčke i sa Kipra učesnici su programa „Veštačka inteligentna platforma za podršku učenicima procenom njihovih veština izvođenja kroz prediktivne modele kreirane na osnovu njihovih veština pisanja“ (AISE) Finansira ga ERASMUS+ program. Ukupna vrednost projekta koji je počeo u Kragujevcu i traje do kraja 2026. godine iznosi 400.000 eura.

AЛ ПЛАТФОРМА ЗА ПОДРШКУ УЧЕНИЦИМА: Од процене њихових вештина до оцењивања

Foto : Grad Kragujevac

Cilj projekta je razvoj platforme koja će primenjivati tehnike bazirane na veštačkoj inteligenciji. Platformu će se koristiti za ocenjivanje veština srednjoškolaca. Različite tehnike bazirane na veštačkoj inteligenciji biće primenjene na nestrukturirani tekst sakupljen od nastavnika iz Grčke, Kipra, Hrvatske i Srbije.

Glavne aktivnosti na projektu vezane su za naučna i istraživačka ispitivanja eseja srednjoškolaca. Problem sa kojim se suočavaju nastavnici vezan je za opštu procenu veština njihovih učenika. Od velike je važnosti da se na odgovarajući način iskoriste svi dostupni podaci kako bi se stvorila najbolja dostupna procena učenika o njihovim ličnim veštinama i navikama. Primena modela iz tehnologija zasnovanih na veštačkoj inteligenciji može podržati školu, nastavnike i obrazovnu zajednicu da kreiraju nove vrste mera za merenje učinka učenika.

Očekivani rezultati ovog projekta biće kreiranje materijala za ocenjivanje veština srednjoškolaca iz četiri evropske zemlje, dizajniranje i primena modela za obradu podataka zasnovanih na različitim tehnikama veštačke inteligencije, kreiranje modela za ocenjivanje veština učenika, kao i zajednički razvoj i primena platforme koja će biti korišćena za registraciju sakupljenog materijala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA IZNENAĐENA: Dejan Stanković preuzeo Spartak, ali ono što su tada uradili pojedini zaposleni u klubu - sve je zapanjilo