AEK NA PUTU DA ODBRANI TITULU: Pirejci predugo slavili plasman u finale Lige konferencija

O. M.

15. 05. 2024. u 09:26

AEK gostuje Olimpijakosu u jednom od dva derbija 35. kola grčke Superlige. Utakmica se igra na stadionu "Jorgos Karaiskakis" od 19 časova.

АЕК НА ПУТУ ДА ОДБРАНИ ТИТУЛУ: Пирејци предуго славили пласман у финале Лиге конференција

FOTO: Tanjug/AP

Šampion je u prethodnom kolu izgubio od PAOK-a sa 3:2, ali je zadržao lidersku poziciju sa 75 bodova. Utakmica na "Tumbi" obilovala je preokretima. Domaći su poveli u četvrtom minutu, a već u devetom je bilo 1:1. AEK je poveo sa 2:1 u 75. minutu, ali su "crno-beli" u poslednjih deset minuta sa dva gola došli do novog preokreta, čime su smanjili zaostatak za liderom na samo jedan bod.

S druge strane, Olimpijakos je pre tri dana takođe izgubio od PAOK-a u zaostaloj utakmici 31. kola. Srpski reprezentativac Andrija Živković je golom i asistencijom spustio na zemlju Pirejce koji su očigledno malo duže slavili plasman u finale Lige konferencija, tri dana ranije posle pobede u dvomeču sa Aston vilom.

Dva kola pre kraja još uvek sva četiri grčka velikana imaju šanse da osvoje šampionski naslov, s tim što Olimpijakosu ovde igra samo pobeda. AEK-u bi u zavisnosti od rezultata susreta između PAOK-a i Panatinaikosa možda i bod bio dovoljan jer u poslednjem kolu imaju lagan posao protiv Lamije na svojoj "Aja Sofiji". Međutim, u slučaju da iz drugog derbija domaći PAOK izađe kao pobednik, žuto-crnima bi bod ovde malo značio jer bi PAOK tada preuzeo čelo tabele, a u poslednjem kolu ekipa naših Andrije i Živka Živkovića igra gradski derbi na stadionu Arisa, gde doduše nikad nije favorit.

U prethodnom meču između ovih klubova AEK je pobedio sa 1:0 na stadionu "Aja Sofija" u martu. Jedini gol za AEK postigao je Niklas Elijason u 91. minutu.

AEK je u poslednje vreme bolji od Olimpijakosa u međusobnim susretima. Crno-žuti su bez poraza u poslednjih pet mečeva Superlige 1 (tri pobede, dve nerešene). Olimpijakos traži svoju prvu ligašku pobedu u mečevima između dve ekipe od marta 2023. godine kada je pobedio sa 3:1 u gostima. U Pireju su poslednju prvenstvenu pobedu ostvarili u februaru 2022. godine, a u međuvremenu imaju jednu Pirovu pobedu (2:1) u revanšu polufinala Kupa prošle sezone kada je AEK prošao dalje zbog pobede od 3:0 u prvom meču.

Glavna udarna snaga AEK-a, dvojac Ezekiel Ponse i Levi Garsija zajedno su postigli 27 golova i obojica su u konurenciji za prvog strelca lige sa El Kabijem iz Olimpijakosa i našim Ognjenom Ožegovićem.

Olimpijakos je ove sezone odigrao pet derbija kod kuće i izgubio četiri, pobedivši samo PAOK u plej-ofu. S druge strane, AEK u gostima ima skor od po dve pobede i dva poraza uz jedan remi. Olimpijakos ima niz od tri pobede kod kuće koji počinje 3. aprila protiv Arisa. AEK ima dve pobede i dva poraza na gostovanjima od početka plej-ofa.

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ TIP: GG (kvota 1,55)

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU EMISIJE "KLADIONIČARSKE PRIČE"

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO OKO 2 SATA LETA OD VAS: Nikad povoljnije letovanje na afričkom Mediteranu!