ISTINU NE MOŽETE UVEK DA POBEDITE SILOM! VUČIĆ O BORBI ZA NAŠU ZEMLJU U UN: Za mene je svetinja ono na šta sam se zakleo narodu

Novosti online

24. 04. 2024. u 17:31 >> 18:44

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić poručio je iz Njujorka da su on i njegovi saradnici uradili veliki posao za našu zemlju u UN.

ИСТИНУ НЕ МОЖЕТЕ УВЕК ДА ПОБЕДИТЕ СИЛОМ! ВУЧИЋ О БОРБИ ЗА НАШУ ЗЕМЉУ У УН: За мене је светиња оно на шта сам се заклео народу

Foto printskrin TV PINK

- Mi smo danas imali najveći i najvažniji sastanak za nas sa azijsko-pacifičkom grupom zemalja, uz ogromno prisustvo onih kojih su konsponzorisali rezoluciju i onih koji se protive i mnogih koji iskazuju rezervisanost. Mislim da je razgovor sa tim ljudima prošao na iskren i pomalo emotivan način. Mislim da smo objasnili sve razloge koji su važni, a to je pre svega regionalna stabilnost, mnogo više nego sama proceduralna pitanja. I Srbija ima poštovanje. Verujem da će mnoge zemlje, čak i kineski predstavnik i emiratski predstavnik i mnogi drugi su govorili o potrebi da se razmotri dalje usaglašavanje stavova i da se ide na intenzivnije i inkluzivnije konsultacije, pa moguće da se pomeri. To međutim nbe zavisi ni od njih ni od nas nego od onih koji su podnosioci rezolucije. Ono što vidimo je da je na male zemlje pritisak sve uočljiviji i sve snažniji.

Vučić kaže da je na male zemlje pritisak sve uočljiviji i snažniji da glasaju za Rezoluciju o Srebrenici.

- Mi smo, ipak, mala zemlja i nije nam lako da se tome suprostavimo, ali mislim da smo veliki posao za našu zemlju uradili u UN, borili se za naš narod. To je ono što možemo. Imao sam sastanak sa predstavnicima Brazila, imamo sastanak sa Guterešom... - kazao je on.

Foto printskrin TV PINK

Dodao je da su mnogi govorili o potrebi da se razmotri dalje usaglašavanje stavova, da se radi na konsultacijama u budućnosti, ali to ne zavisi od njih ili nas već od podnosioca Rezolucije.

- Nakon jučerašnjih sastanaka sa predstavnicima zemalja Afričke i Južno-američke i karipske grupe u UN, danas sam države iz Azijsko-pacifičke grupe informisao o našoj borbi za istinu, pravo i pravdu i za očuvanje slobodarskog i ponosnog duha srpskog naroda. Upozorio sam na posledice i nepopravljivu štetu koju usvajanje rezolucije o Srebrenici može da ima po stabilnost i budućnost Zapadnog Balkana, poštovanje međunarodnog javnog prava, ali i po kredibilitet samih UN, kao garanta mira i pravnog poretka u svetu - rekao je on.

Podsetio je da, kada Priština ukine dinar, onda Lajčak priča da "nijedna strana nije spremna da prihvati kompromi".

- Mi ćemo u teškom danu nastaviti svoju borbu. Mali smo suviše za najmoćnije zapadne sile, ali istinu ne možete uvek da pobedite silom. To za nas ipak nešto znači - dodao je Vučić.

- Nisam optimističan i znao sam od početka da je to gotovo nemoguća misija. Ali to što je nešto nemoguća misija i to što je nešto izgleda nemoguće ne znači da vi smete da se ne borite, jer ono što vi čuvate i branite i ono na šta ste se zakleli svom narodu i svojim građanima za vas je to svetinja i najvažnije u životu, a ne strah pred silom i snagom oni koji su mnogo veći i jači.

Objasnio je da Slovenija vodi odvratnu politiku prema Srbiji i srpskom narodu.

- Ja sam rekao da su Slovenci bili odvratni misleći na sednicu Saveta bezbednosti, to je bila tema i svakome je bilo jasno da se odnosi na pojedinca koji je govorio o tome i odnosi se na njihovu politiku. Ali evo, ponoviću, meni nije problem, svakako da to nije rečnik koji bi trebalo koristiti, ali sam ljudski rekao šta mislim o njihovoj politici. Što se Slovenaca tiče, to što su oni hteli kazati da sam to rekao o Slovencima, ne, o Slovencima kao narodu mislim sve najbolje. Imam mnogo prijatelja, imam porodicu, imam familiju u Sloveniji. To da ne treba da dolazim tako često u Sloveniju shvatio sam kao pretnju i smanjiću dolaske i kod mojih prijatelja i familije, ali ako sam bilo koga uvredio želim da se izvinim celokupnoj javnosti i narodu Slovenije, ali ne i političarima iz Slovenije. Zar nije strašno što sponzorišu rezoluciju o Srebrenici, što ugrožavaju naš teritorijalni integritet? Pozvaću njihovu predsednicu u Beograd i Srbiju ako treba još jednom da se izvinim i kažem da nisam mislio na Slovence i njihov narod - rekao je on.

Foto printskrin TV PINK

Rekao je da čak 81 država bila na našim brifinzima, bez prijema. 

- I danas su se javili i Sirija i Kina i Emirati i čini mi se Maroko i Turska koja je konsponzor i Severna Koreja. To je sada postalo glavna tema u UN. Mi smo čuli da oni pripremaju sličan performans kao što su bili spremili i za SB UN, te će pozvati majke žrtava iz Srebrenice. I sve drugo, uobičajeni folklor, ništa neuobičajeno. Mislim da će ljudi u Srbiji na kraju svakako biti iskreno ponosni na svoju zemlju, njenu borbu i ljubav prema otadžbini koju smo svi zajedno pokazali. A neko hoće da nas kazni za nešto što se dešavalo 29 godina ranije i to u trenutku kada mu je to potrebno da bi objasnio svoje ćutanje i nespoisobnost da reaguje po jednom drugom pitanju. Mislim da to ogroman broj zemlja to ovde razume. Biće veliki broj uzdržanih zemlja. Mislim da vam je jasno da je to borba Davida i Golijata.

Podsetio je da se Rezolucija pripremala prethodnih šest meseci, a da Srbiju nisu obavestili.

Foto printskrin TV PINK

- Vi imate zemlje koje će glasati za. Oni bukvalno samo što ne zaplaču zbog toga što će tako glasati. Moraju zato što pripadaju toj veri a sa druge strane znaju koliko to nije fer prema Srbiji. Mnogi će biti uzdržani.

Podsetio je da je Ruanda izglasana bez uzdržanih, niko nije bio uzdržan, a da će sada biti na desetine uzdržanih i onih koji će biti protiv.

Kaže da će večeras imati zajednički štab sa Beogradom gde će se uključiti i Brnabić i Dačić i svi ostali.

- Razaslali smo izaslanike po celom svetu. Borimo se. Od Paname do Kambodže. Svuda su naši ljudi. Prenose moju poruku, moje pismo. Razgovaraju sa našim domaćinima. Jedan predstavnik je juče rekao da je neverovatno da je jedna mala zemlja uspela da se suprotstavi, da kompletno svi u UN samo govore o tome, a da su sa druge strane sve najmoćnije zemlje sveta.

Dodao je da ima sledeći sastanak sa kineskim stalnim predstavnikom.

Na pitanje o izborima i političkoj situaciji u zemlji kaže da se time bave i Vučević i Šapić i Glišić i Brnabić.

- Baviću se tim listama tamo posle 16. maja kada prođe i Savet Evrope, kada ćemo neko će reći i posle poraza, a mi ćemo reći da taj poraz svakako nije onakav kakav su nam namenili i da se ne osećamo kao poraženi, ali da vidimo i taj rezultat, pa ćemo onda moći da komentarišemo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona