IZABRAN PREDSEDNIK SKUPŠTINE AP VOJVODINA: Evo ko će naslediti Ištvana Pastora

Tanjug

25. 04. 2024. u 11:13

BALINT Juhas iz Saveza vojvođanskih Mađara izabran je za predsednika Skupštine AP Vojvodine. On je odmah nakon izglasavanja položio i zakletvu.

ИЗАБРАН ПРЕДСЕДНИК СКУПШТИНЕ АП ВОЈВОДИНА: Ево ко ће наследити Иштвана Пастора

FOTO:Vikipedija

Za Juhasa je, od prisutnih 120, glasao 81 poslanik, protiv je bilo 28 poslanika, dok šest poslanika nije glasalo.

Nakon toga on je položio zakletvu i rekao da je veoma počastvovan što je izabran, kao naslednik svog mentora Ištvana Pastora.

- To u sebi nosi nemalu dozu odgovornosti i tereta, ali i časti - poručio je Juhas sa skupštinske govornice nakon polaganja zakletve. Juhas je bio nosilac pokrajinske izborne liste SVM-a, a trenutno je i na poziciji rukovodioca kancelarije Fondacije "Prosperitati".

On je na toj poziciji naslediti Ištvana Pastora (SVM) koji je bio prethodni predsednik Skupštine Vojvodine od 2012. do svoje smrti u jesen prošle godine.

Pored izbora predsednika parlamenta, prema dnevnom redu poslanici danas razmatraju i izbor potpredsednika parlamenta, kao i izbor skupštinskih radnih tela.

Na konstitutivnoj sednici, koja je održana 9. februara, potvrđeni su mandati 120 poslanika, čime je konstituisan novi saziv pokrajinskog parlamenta. Od sedam izbornih lista koje su osvojile mandate, formirano je devet poslaničkih klubova.

U novom sazivu najviše mandata - 66 ima lista "Aleksandar Vučić - Vojvodina ne sme da stane", "Srbija protiv nasilja" 30, Savez vojvođanskih Mađara devet poslanika, Socijalistička partija Srbije i koalicija Nove Demokratske stranke Srbije po sedam mandata i Ruska stranka jedan.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)