"NALAZIMO SE U SAMOM SREDIŠTU SVOJEVRSNE BITKE" Vučić: Srbija je zahvalna Rusiji koja brani istorijsku nauku od revizionista

Novosti onlajn

15. 05. 2024. u 19:28

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija duboko zahvalna Ruskoj Federaciji koja, kako je istakao, na najvišem diplomatskom nivou u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija brani istorijsku nauku od nasrtaja revizionista.

НАЛАЗИМО СЕ У САМОМ СРЕДИШТУ СВОЈЕВРСНЕ БИТКЕ Вучић: Србија је захвална Русији која брани историјску науку од ревизиониста

Foto D. Milovanović

- Od onih koji žele da crno bude belo, da smrt bude život i da dželati budu žrtve, pa da svi mi prihvatimo takvo razmišljanje i da nestanemo. Očito je dragi prijatelji da se nalazimo u samom središtu svojevrsne bitke, koja ima za cilj konstruisanje i nameštanje željenog istorijskog narativa u vezi sa posebno značajnim odnosno izuzetno dramatičnim i tragičnim događajima iz perioda 20. veka - rekao je Vučić u Ruskom domu, govoreći na temu "Revizija istorijskih činjenica i otpor slobodarskih naroda".

On je naveo da je Francuski institut za istraživanje javnog mnjenja u razmaku od 70 godina sproveo anketu sa pitanjem, koja je nacija presudno doprinela kraju nacizma, i da je pre 70 godina odgovor bio Rusija, a danas je odgovor Amerika.

- Francuski autor pita, verujete li da su upravo SAD najviše doneli porazu nacista, i odmah daje odgovor na svoje pitanje i kaže razmislite ponovo, da vaši deda i pradeda sigurno nisu mislili kao vi - a deda i pradeda su bili savremenici tog događaja, a ne žrtve indoktrinacije holivudskim filmovima. Maršal Žukova (Georgij) je rekao `mi smo oslobodili Evropu od fašizma, ali nam oni to nikada neće oprostiti, naprotiv, danas neki kao da zameraju Crvenoj armiji, našim borcima pobedu nad fašizmom - naveo je predsednik.

Dodao je da su Srbi, svesni istorijske faktografije i priča svojih očeva, jasno opredeljeni za poštovanje istine.

- Studija Ruske akademije nauka 1993. godine procenjuje Sovjetske ratne gubitke na 26,6 miliona, vojne evidencije su znatno preciznije i navode 8.668.400 žrtava pripadnika Crvene armije. Ruski naučnici još uvek se spore oko tačke broja civilnih žrtava koje se sreću u Drugom svetskom ratu, iako taj broj nije manji od 17,9 miliona ljudi. Pobeda kod Staljingrada odnela je preko milion ruskih vojnika i civila - naveo je Vučić. Govoreći o našim prostorima, kako je rekao predsednik, u oktobru 1944. godine u sadejstvu naših rodoljuba i Crvene armije tokom beogradske strateške ofanzivne operacije, oslobođen je naš glavni grad, a potom i cela država.

- Sa vojno-starteškog stanovišta, Srbija predstavlja ključnu oblast, jer kroz Dunavsku, Moravsku i Ibarsku dolinu prolaze najvažnije saobraćajnice - rekao je predsednik.

Srbija, dodao je ima odlučnost da neguje neselektivnu kulturu sećanja, i naveo da su Srbi oduvek bili slobodarski narod.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ GLEDA BRUKU I NE VERUJE: Kakav skandal na Rolan Garosu! Da je Srbin to uradio, već bi leteo kući (VIDEO)