ZSO RUPA NA TEPIHU KA SAVETU EVROPE: Prijem lažne države juče nije bio tema na zasedanju Komiteta ministara

S.S.R.

18. 05. 2024. u 08:19

PUT Prištine ka Savetu Evrope po crvenom tepihu koji su im prostrle zapadne sile juče je, ipak, barem zasada, zakočen na poslednjoj stanici, pa se prijem lažne države nije našao na dnevnom redu Komitets ministara SE koji donosi konačnu odluku za članstvo.

ЗСО РУПА НА ТЕПИХУ КА САВЕТУ ЕВРОПЕ: Пријем лажне државе јуче није био тема на заседању Комитета министара

Foto: Savet Evrope/Ellen Vuibauk

Progledali su im kroz prste za svakodnevna kršenja prava Srba, hapšenja i otimanja imovine, pa je albanska vlast naviknuta da maltene ima blanko podršku pokušala da progura još jedan manevar i obeća da će napisati svoj predlog statuta Zajednice srpskih opština i poslati ga na ocenu tzv. Ustavnom sudu. Ovo igranje je bilo previše čak i za njihove mentore koji su kao zadatak za ulazak u SE, tražili da makar zvanično započnu formiranje ZSO, pa su podigli znak - stop.

Tako je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok apelovala na Prištinu da što pre ispune uslove, kako bi Berlin mogao da ohrabri većinu za prijem tzv. Kosova. Njeno ministarstvo je saopštilo da očekuje da Priština uputi ustavnom sudu nacrt statuta koji je pisao izaslanik EU Miroslav Lajčak.

Baro: Prete podele

FRANCUSKI ministar za evropske poslove Žan Noel Baro izjavio je da vlada njegove zemlje smatra da u ovoj fazi postoji rizik da bi pitanje tzv. Kosova moglo da izazove podele među zemljama u SE i da bi ono trebalo da se razmatra kasnije kad pređe put za koji smatramo da je potrebno da ga pređe.  

Portparol EU Peter Stano rekao je da nacrt ZSO treba da se razmatra u dijalogu i istakao da je sadržaj statuta koji je Priština najavila - nepoznat:

- Pozdravljamo spremnost Kosova da se konačno angažuje sada jer od 2013. godine, nažalost, nije preduzelo nikakve korake ka uspostavljanju ZSO, a time i ka jačanju zaštite prava manjina, iako je bilo mnogo prilika da to učini.

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da je stav Budimpešte po pitanju članstva Prištine u SE jasan - na podržava ga.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je reč o još jednom triku Aljbina Kurtija, njegovih pomagača i lobista, ali ne i ozbiljan pokušaj:

- A ko ste vi da dostavljate svoj tekst? U Briselskom sporazumu je sasvim jasno da to treba da radi menadžment Srbije ili ako se mi saglasimo, kao što smo se kontekstualno, konceptualno i u načelu saglasili da to bude tekst koji je predala EU. Englezi sada pritiskaju sve druge da se prihvati članstvo tzv. Kosova u SE.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE MOGUĆE? Evo šta su organizatori Rolan Garosa uradili Novaku Đokoviću dva i po sata pred njegov meč!