SAHRANILI BRISEL, A OŽIVLJAVAJU AHTISARIJA: Zapad se perfidno vraća planu finskog diplomate, koji je odbačen još 2007. godine

С.Ровчанин Томковић
S.Rovčanin Tomković

18. 05. 2024. u 07:00

ZAPADNE sile, a posebno Velika Britanija, u poslednje vreme pokušavaju da u igru vrate nekakvu modifikovanu verziju Ahtisarijevog plana za tzv. Kosovo, iako je ovaj dokument odbijen u Skupštini Srbije i pred Savetom bezbednosti UN. Perfidno su ga pre neki dan proturile zemlje Kvinte u saopštenju o zabrani ulaska patrijarha Porfirija i vladika na KiM, pa su "kritikujući" Prištinu istakli:

САХРАНИЛИ БРИСЕЛ, А ОЖИВЉАВАЈУ АХТИСАРИЈА: Запад се перфидно враћа плану финског дипломате, који је одбачен још 2007. године

FOTO: Arhiva novosti

- Odluka vlade je u suprotnosti sa odredbama Ahtisarijevog plana koji jasno propisuje prava, privilegije i imunitet za sveštenstvo SPC i nije u skladu sa obavezama Kosova koje proističu iz dijaloga koji se vodi uz posredstvo EU.

Zanimljivo je da pominju propali Ahtisarijev plan, predložen još 2007. godine, a ne važeći Briselski sporazum potpisan posredstvom Evropske unije kao garanta, a koji predviđa osnivanje Zajednice srpskih opština, na šta se Priština oglušuje više od decenije.

- Oni sada rade na jednom drugom triku, čitava ta lobi mašinerija oko Geralda Knausa, Britanci ... A to je da se vratimo na Ahtisarijev plan. Na taj način se u drugi plan stavlja Briselski sporazum - pročitao je namere moćnika predsednik Aleksandar Vučić.

Preko plana kontroverznog finskog diplomate, Zapad je pokušao da mirnim putem isposluje priznavanje kosovske nezavisnosti od Srbije i da ga "overi" prihvatanjem u Savetu bezbednosti. Odbijanje tog dokumenta i u našoj zemlji, a i pred SB UN bila je diplomatska pobeda Beograda, uz veliku pomoć Rusije. To je, inače, bio plan koji je davao koncesije za srpsko stanovništvo na KiM, kao i za crkve i manastire, a one su bile više prividne nego stvarne.

Nezavisnost - pre pića

O AHTISARIJU je ranije govorio Leon Kojen, član našeg tima u pregovorima o KiM. Opisujući jedan od susreta, rekao je:

- Kako smo seli, još nismo uzeli ništa da popijemo, Ahtisari nas je dramatično pogledao i rekao da će Kosovo biti nezavisno i da Srbija sa tim treba da se pomiri. Mi smo to ljubazno primili i nastavili, pošto smo mu ukazali da niti verujemo da će Kosovo biti nezavisno, niti su to instrukcije koje smo dobili od naših pretpostavljenih, predsednika i premijera Srbije. Tako je to bila jedna polemička i zanimljiva večera. On je na najtvrđi mogući način zastupao albanske interese, preciznije, to je bio mandat koji je suštinski dobio od SAD.  

Nekadašnji ministar spoljnih poslova Vladislav Jovanović istakao je, za "Novosti", da Zapad pokušava da "oživi mrtvorođenče" i izvlači plan iz prašine, "nudeći ga kao neku vrstu pravne osnove za Srbe koji traže osnivanje ZSO, a koja je navodno napravljena na osnovama tog plana koji je nudio našem narodu autonoman život u okviru lažne države".

- Dakle, sad to izvlače kao neku vrstu psihološkog pritiska i za novu igru koriste mrtav dokument. A situacija na tzv. Kosovu prema Srbima je takva da ne postoji ni taj minimum normalnog života koji je "ponudio" Ahtisari. Hapse ljude bez dokaza, otimaju imovinu, pucaju na njih, ukida se dinar... Prethodna vlast je pogrešila kada smo pristali na formulaciju normalizacija odnosa sa Prištinom i sada nas to stalno sapliće, trebalo je da insistiramo na tehničkom sporazumu, da se radi na olakšavanju uslova za normalan život stanovništva, a da sporazum ne zadire u naš suveenitet na Kosovu. Sada se stalno mučimo sa tim - istakao je Jovanović.

On smatra da na sve zaobilazne načine pokušavaju da nas navuku na tanak led, kao na primer sada povodom ukidanja dinara, pa se preporučuje da problem reše banke tzv. Kosova i Srbije i svuda žele da nemetnu "državnost" koja ne postoji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

VREME JE ZA SPEKTAKL – DRUGA ŠANSA ZA MILIONERE ILI 15. TITULA ZA KRALJEVE? Pogledajte šta nas očekuje u finalu Lige šampiona!