IZABRANI ODBORNICI U KLUPAMA OD 11. JUNA: Nikola Nikodijević najavio termin održavanja konstitutivne sednice Skupštine grada Beograda

S. V.

24. 05. 2022. u 07:52

KONSTITUTIVNA sednica Skupštine grada Beograda biće održana u subotu, 11. juna. To je juče najavio Nikola Nikodijević, predsednik prethodnog saziva prestoničkog parlamenta.

ИЗАБРАНИ ОДБОРНИЦИ У КЛУПАМА ОД 11. ЈУНА: Никола Никодијевић најавио термин одржавања конститутивне седнице Скупштине града Београда

Foto: Arhiva Novosti

On je istakao da su ispoštovani rokovi kojima je predviđeno da predsednik Skupštine grada iz prošlog saziva, u roku od 10 dana od objavljivanja rešenja o dodeli odborničkih mandata, pokreće proceduru za formiranje novog sastava u Starom dvoru.

- U skladu sa Zakonom o lokalnim izborima i Poslovnikom Skupštine grada Beograda, doneo sam odluku da sazovem konstitutivnu sednicu Skupštine grada, koja će se održati 11. juna - naglasio je Nikodijević.

Na tom, prvom zasedanju posle izbora, beogradski odbornici glasaće za predsednika Skupštine grada, zamenika predsednika, sekretara i njegovog zamenika. Sve dok se ne izabere ko će predsedavati u parlamentu glavnog grada, konstitutivu sednicu vodi najstariji odbornik novog saziva Skupštine.

U klupama Starog dvora ima mesta za 110 gradskih tribuna. Na izborima koji su održani 3. aprila, najviše glasova i 48 mandata osvojila je lista okupljena oko SNS "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", koalicija Vladete Jankovića "Ujedinjeni za pobedu Beograda" dobila je 26 mesta. Na trećem mestu je koalicija "Moramo", koja će imati 13 odbornika, a socijalisti osam. Jedno mesto manje u Skupštini Beograda dobila je lista NADA. Po četiri mandata imaju "Zavetnici" i koalicija "Dveri - POKS".

Od momenta kada se formira prestonički parlament, odbornici na raspolaganju imaju 30 dana da izaberu gradonačelnika. Kandidata za prvog čoveka prestonice predlaže predsednik gradske Skupštine, na period od četiri godine, tajnim i većinskim glasanjem.

Tokom izborne kampanje, kao potencijalne kandidate za čelo Beograda naprednjaci su isticali nekadašnjeg vaterpolistu i aktuelnog predsednika GO Novi Beograd Aleksandra Šapića, socijalisti advokata Tomu Filu. Nosilac liste "Ujedinjeni za pobedu Beograda" Vladeta Janković ujedno je bio i njihova opcija za prvog čoveka glavnog grada, dok je kandidat "Moramo" bio Dobrica Veselinović. "Zavetnici" su predlagali dr Mladena Kočicu, NADA bi Beograd poverila Vojislavu Mihailoviću, a "Dveri - POKS" dr Borislavu Antonijeviću.

Ko će naslediti aktuelnog gradonačelnika prof. dr Zorana Radojičića i upravljati prestonicom u naredne četiri godine, Beograđani će saznati najkasnije sredinom jula.

DUŽNOSTI PRVOG ČOVEKA

GRADONAČELNIK ima pomoćnika i zamenika, koji obavljaju njegove funkcije u slučaju dužeg odsustva. Prvi čovek prestonice zastupa Grad, direktno se brine o sprovođenju odluka i drugih pravnih akata Skupštine Beograda. Naredbodavac je za izvršenje budžeta, usmerava i usklađuje rad gradske uprave, te donosi pojedinačne akte za koje je ovlašćen zakonom, statutom ili odlukom parlamenta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)