GRAĐEVINCI ZASTALI KOD VODENE KAPIJE: Rekonstrukcija prve celine linijskog parka napreduje, ali će kasniti

Š. Marović

30. 05. 2022. u 08:00

PRVA celina Linijskog parka, koja će se prostirati od Beton hale do Bastiona Svetog Jakova, gotovo izvesno neće biti uređena do prve polovine juna, kako je najavljeno na početku rekonstrukcije. Iako se radovi na ovom potezu svakodnevno odvijaju, posao je dodatno usporio pronalazak lokaliteta Vodena kapija, na kom se trenutno sprovode zaštitna arheološka istraživanja.

ГРАЂЕВИНЦИ ЗАСТАЛИ КОД ВОДЕНЕ КАПИЈЕ: Реконструкција прве целине линијског парка напредује, али ће каснити

Foto M. Anđela

Posao na prvom od deset delova buduće prestoničke oaze od Beton hale do Pančevačkog mosta dužine 4,6 kilometara obavljaju radnici "Zelenila", koji su dobili zaduženja da urede i drugu celinu od Bastiona Svetog Jakova do SC "Milan Gale Muškatirović". Pripremni radovi na površini od 12.733 kvadrata počeli su 24. januara, kada su sa ove lokacije uklonjeni nanos, korov, neplavine, nepoželjna biljna vegetacija i divlje deponije. Potom su krenuli obimni radovi na izgradnji pešačke i biciklističke staze, koji su usporeni početkom aprila, odnosno pronalaskom arheološkog lokaliteta Vodena kapija, koji je na površinu isplivao posle jednog veka.

- Do sada su izvršeni radovi na ugradnji kamenih zastora, pešačkih staza, kao i na postavljanju rasvete - ističu za "Novosti" iz "Zelenila". - U toku je izgradnja nove betonske kaskadne zaštite nasipa, kao i radovi na ugradnji zaštitne ograde. Ono što predstoji u narednom periodu jeste montiranje klupa na postavljene nosače, kao i postavljanje određenog broja đubrijera. Nakon građevinskog posla, sledi humuziranje zemljišta, sadnja zelenila i ugradnja zalivnog sistema.

Projektovano rešenje podrazumevalo je razdvajanje pešačke i biciklističke staze trakom zelene površine, čime se prostor poboljšava i sa aspekta bezbednosti. Staza za šetače formirana je na mestu postojeće, a urađena je od kamenih kocki na površini od 1.559 kvadrata.

Foto M. Anđela

- Na gradilištu je, u zavisnosti od potreba i planirane dinamike posla, angažovano od deset do dvadeset radnika svakog radnog dana, sa svom potrebnom dinamikom - ističu iz javnog preduzeća. - Kako bi obezbedili udobnost budućim korisnicima parka, pored zaštitne ograde biće postavljeno šest malih i sedam velikih kamenih klupa, 13 malih klupa "standard" sa naslonom, 13 malih drvenih sedišta i tri velika na tribinama. Vrednost uređenja prve celine iznosi 134.743.469 dinara.

Čitav prostor biće oplemenjen i sa 83 komada lišćarskog šiblja, 4.664 komada različitih vrsta perena, 717 ukrasnih trava, 78 lukovica i 60 poletnih četinara. Travnjak će biti površine 4.600 kvadrata i na njemu će funkcionisati zalivni sistem "kap po kap".

Foto M. Anđela

UKLANjANjE ŠINA

KAO uslov za formiranje Linijskog parka bilo je potrebno ukloniti prugu uz Dunavsku ulicu, koja je godinama van funkcije. Mesto gde se nekada prevozio opasni teretni otpad tako je otišlo u istoriju, a na njegovom mestu uskoro će nići najveća prestonička zelena oaza. Kompletno uređenje ovog prostora, od Beton hale do Pančevačkog mosta, prema procenama, koštaće oko 55 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina