NA ZEMUN PALO ČAK 128 LITARA KIŠE: Gradonačelnik Šapić o nevremenu koje se obrušilo na Beograd

S. V.

07. 07. 2022. u 08:11

NEVREME, pljuskovi i grmljavina koji su se u utorak uveče obrušili na Beograd, napravili su haos u gotovo svim delovima prestonice.

НА ЗЕМУН ПАЛО ЧАК  128 ЛИТАРА КИШЕ: Градоначелник Шапић о невремену које се обрушило на Београд

Prvi čovek prestonice sa saradnicima, Foto Beoinfo

Količina kiše koja je pala na Beograd ne pamti se od poplava 2014. godine, jer je samo na teritoriji Zemuna bilo čak 128 litara po kvadratnom metru! Situacija je bila kritična i na Novom Beogradu gde je palo 86 litara kiša po kvadratu, a na Vračaru 70. Voda je ulazila u zgrade, kuće, podrume, potopila je ulice i automobile, nastao je potpuni saobraćajni kolaps. Evakuisano je desetak ljudi, a ima i sugrađana sa lakšim povredama.

Prema rečima gradonačelnika Aleksandra Šapića, u utorak uveče na terenu su bile ekipe svih javnih komunalnih preduzeća, što je oko 400 ljudi. JKP "Zelenilo" imalo je 10 prijava za pad stabala u Nehruovoj, Surčinskoj, Jurija Gagarina... Olujni vetar i voda nosili su kontejnere, smeće se razlivalo, a radnici "Čistoće" vraćali su đubrijere na mesto gde su bile pre nevremena. Telefoni "Beogradskog vodovoda i kanalizacije" zvonili su 220 puta, a na terenu je bilo 11 njihovih ekipa. Takođe, kamioni "Beograd puta" i "Parking servisa" izvlačili su automobile iz udubljenja na putu gde su se stvorili "bazeni". Bilo je prekida na mnogim tramvajskim i autobuskim linijama javnog prevoza, najviše u Zemunu i Novom Beogradu, a mnogi domovi u ovim opštinama nisu imali struju.

Padavine su počele oko 18 časova, a procenjeno je da je u centralnim gradskim opštinama palo u proseku između 40 i 50 litara kiše, a na obodu i više. Šapić je najavio da se i sutra očekuje veliko nevreme, te da će gradske službe raditi sve kako bi bili spremniji.

- Prosek padavina za jul dosad je bio 30 litara po kvadratu za ceo mesec, a u utorak je za par sati palo prosečno 50. Da je potrajalo cele noći imali bismo poplave iz 2014. Imamo nove "neuralgične" tačke za koje se nije znalo da postoje dosad. To su Blok 30, "Arena", Jurija Gagarina, Manceov most, Plavi horizonti, Kolonija B kod Zmaja, Grmeč. Predložiću Sekretarijatu za saobraćaj da napravi znakove na svim tim lokacijama, koji će ljude upozoravati da tu ne prolaze u slučaju obilnih padavina.

On je rekao da će se raditi na promeni slivnika i naglašava da je činjenica da sad bolje funkcionišu, ali da je bilo lokacija gde je moglo i bolje.

- Od Republičkog hidrometeorološkog zavoda smo dobili obaveštenje tek u 21.24, kada se nevreme već negde i smirivalo - rekao je gradonačelnik.

- Moji savetnici i ja još nismo ovladali veštinom čitanja budućnosti, naročito ne prognoziranja vremenskih nepogoda. Da li je to iznenadilo RHMZ, verovatno jeste. Ako je nevreme takvo da oni nisu mogli bar sat vremena ranije da nam na to ukažu, onda je teško ići u korak sa situacijom na terenu. Moramo da znamo šta će da se desi, kako bi naše ekipe bile na terenu. I tamo da čekamo da, kako voda lije, da je izbacujemo.

Gradonačelnik najavljuje da će sutra sve gradske službe, u punom kapacitetu, biti raspoređene na terenu i pre najavljenih padavina, te da će se truditi da preduhitre nepovoljne situacije.

PROBLEM U DK "STUDENTSKI GRAD"

OPREMA i sredstva za rad Doma kulture "Studentski grad" uništila je poplava koja je nastala u ovoj ustanovi posle obilnih padavina u utorak uveče.

- Potpuno je uništen i univerzitetski centar za studente sa hendikepom, koji do daljeg neće moći da im pruža usluge. Otkazani su pojedini programi ustanove i obustavljen je rad i sa korisnicima biblioteke zbog izlivanja fekalne kanalizacije, sve dok se šteta ne sanira, a poplavljene prostorije ne dezinfikuju. Strahujemo da bi se ovakav scenario mogao ponoviti već sutra, kada su najavljene nove nepogode - kažu iz ove ustanove.

Foto Beoinfo

POPLAVA U TRI VRTIĆA

VODA je napravila štetu i u tri zemunska vrtića, a zaposleni u ovim obdaništima juče su izbacivali vodu i sušili poplavljene stvari. U pitanju su "Mali Princ" u Zemunu, "Mrvica" i "Čvorak" u Batajnici koje je obišao gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

- Deca su izmeštena iz "Malog princa" i "Čvorak", dok je u "Mrvici" poplavljen suteren pa su mališani bezbedni na spratu. Saniranje štete je u toku, kako bi se sva deca što pre vratila u svoje objekte. Najbitnije je da se sve posledice brzo saniraju, nakon toga vrtići će biti dezinfikovani i u najkraćem mogućem roku bezbedni za povratak dece - zaključio je Gak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)