URBANISTA MARKO STOJČIĆ: Poštovanje zakona i uvođenje reda u oblast plutajućih objekata

Novosti online

06. 12. 2022. u 10:30

PLUTAJUĆI objekti koji su povezani sa obalom jesu u ingerenciji Grada Beograda i na njih se primenjuje Zakon o vodama i sve gradske odluke koje se tiču uređenja ove oblasti, objasnio je danas glavni urbanista Marko Stojčić.

УРБАНИСТА МАРКО СТОЈЧИЋ: Поштовање закона и увођење реда у област плутајућих објеката

Foto Tanjug

Komentarišući protest jednog dela građana zbog objavljenog oglasa za prikupljanje pismenih ponuda za zakup vodnog zemljišta u javnoj svojini na teritoriji Beograda, koji je nedavno raspisan, Stojčić je ocenio da je osnovni cilj ovog konkursa da se obale reka urede.

– Ovo uređenje tiče se svih građana Beograda, a ne samo jednog dela. Prevelik je broj plutajućih objekata i oni ugrožavaju normalno funkcionisanje grada i vizuru na reku. Zato je naša obaveza da se zakon poštuje i da se sprovodi. U tom smislu konkursom su ispoštovani svi akti i pravila, među kojima je udaljenje od petnaest metara između dva plutajuća objekta. Taj segment odnosi se na bezbednost ljudi koji dolaze na plutajuće objekte, ali i drugih građana koji prolaze tuda. Takođe, preciziran je i izgled i na taj način došlo se do manjeg broja plutajućih objekata, odnosno primerenog broja, što u krajnjem znači uvođenje reda u ovu oblast – rekao je Stojčić u izjavi za Beoinfo.

Glavni urbanista je podsetio da je plaćanje naknade obaveza prema Zakonu o vodama, a taj posao poveren je u ovom slučaju Gradu Beogradu.

– Grad Beograd, dakle, ima obavezu da naplaćuje naknadu za zauzeće vodne površine, a istovremeno plaćanje naknade je i obaveza vlasnika plutajućih objekata, što oni mnogo godinama unazad ne čine – kazao je Stojčić.     

On je ocenio da ako neko tvrdi da se veliki broj građana protivi ovom konkursu, zasigurno sto ili hiljadu puta više građana jeste za uređenje ove oblasti. Takođe, dodao je on, primedba da nisu održavani sastanci sa vlasnicima plutajućih objekata ne stoji.

– Konkurs se sprovodi u skladu sa interesima većeg broja vlasnika plutajućih objekata. Linija u Sekretarijatu za privredu je otvorena, a nismo dobijali zahteve za konkretne sastanke na kojima bi se eventualno dodatno objasnili uslovi konkursa. Bilo je svega nekoliko pitanja i to smo razjasnili. Dakle, u čitavom postupku ništa nije preskočeno, a predstoji red, ugovori s Gradom za zakup vodnih površina i konačno plaćanje obaveza. Grad će, s druge strane, u potpunosti ispuniti svoje obaveze, kao što je uređenje Savskog keja, u skladu sa konkursom koji se trenutno odnosi samo na taj deo obala, kao i legalni priključci sve komunalne infrastrukture – istakao je Stojčić.

On je na kraju naglasio i da konkursom nisu obuhvaćena takozvana „privezišta” za čamce, ali da su za buduća vremena na Savskom keju planirane dve pozicije za privezivanje čamaca. Pre toga grad će izgraditi svojevrsni ponton, koji bi služio toj nameni. Ova oblast, dakle, takođe će biti uređena, najavio je glavni urbanista.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)