DOKTOR NEMANJA SLAVKOVIĆ OTKRIVA: Da li postoji mogućnost da se pokidani ligamenti hiruški spoje

V. N.

20. 01. 2022. u 11:11

LIGAMENTI su vrlo osetljiva stvar, samim tim i kidanje istih ume da bude veoma bolno. Doktor Nemanja Slavković odgovara na pitanje da li postoji mogućnost da se pokidani ligamenti hiruški spoje.

ДОКТОР НЕМАЊА СЛАВКОВИЋ ОТКРИВА: Да ли постоји могућност да се покидани лигаменти хирушки споје

Foto Privatna arhiva

 - Većina ligamenata ima potencijal zarastanja i mogu srasti čak i bez operativnog lečenja ukoliko su njihovi pokidani krajevi u dovoljno dobroj poziciji. U suprotnom, mogu se hirurški spojiti ako od momenta povrede do operacije nije prošlo previše vremena. Ukoliko se željeno srastanje ne ostvari ili ukoliko zaostane zglobna nestabilnost vrši se hirurška rekonstrukcija koja podrazumeva upotrebu zdravog ligamentarnog tkiva i drugih tkivnih transplantata, najčešće tetiva, čime se ponovo uspostavlja narušena funkcija, objašnjava doktor Nemanja Slavković.

 - S druge strane ligamenti koji imaju manji potencijal zarastanja uglavnom se inicijalno rekonstruišu uz pomoć drugih tkiva. Potreba za operacijom se procenjuje na osnovu značaja funkcije koju povređeni ligament obavlja ili potpomaže, vremena koje je proteklo od povređivanja i životnih zahteva pacijenta, dodaje doktor Slavković. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)