PREVIŠE TESTENINA UGROŽAVA ZDRAVLJE? Pazite na jelovnik, rizikujete dijabetes i srčane bolesti!

V. N.

22. 05. 2022. u 14:50

TESTENINA na sve moguće načine mnogima je omiljeno jelo.

ПРЕВИШЕ ТЕСТЕНИНА УГРОЖАВА ЗДРАВЉЕ? Пазите на јеловник, ризикујете дијабетес и срчане болести!

Foto Shutterstock

Ipak, trebalo bi biti umeren u njenom konzumiranju i to iz više razloga. Naime, istraživanja su pokazala da previše testa u ishrani može ozbiljno da naruši zdravlje.

Činjenica je da mnogo faktora utiče na pojavu dijabetesa, među kojima su i geni, ali i životni stil. Prema pojedinim studijama, ishrana bogata testeninom (ugljenim hidratima), takođe je povezana sa visokim rizikom od šećerne bolesti.

Oni koji više puta nedeljno jedu testeninu imaju vrlo jednoličnu ishranu, a samim tim im nedostaju ključni nutrijenti. Zato je važno da ishrana bude raznolika da bi organizam dobio sve potrebne vitamine i minerale.

Previše testenine povezuje se i sa rizikom od kardiovaskularnih oboljenja. Nedavna studija povezuje prerađene ugljene hidrate sa povećanim rizikom od srčanih bolesti. Uz to, još jedna studija povezala je konzumiranje prerađene testenine sa visokim krvnim pritiskom, što posledično dovodi do povećanja rizika od srčanih bolesti.

Foto: Free Images Pixabay

Porcija testenine jednom do dva puta nedeljno je opravdana, a sve preko toga je rizično. Oni koji vole testeninu često su skloni da se prejedu, jer ona je zaista kalorična. Previše kalorija stvara još jedan ozbiljan zdravstveni problem, a to je gojaznost, koja otvara put mnogim bolestima, pa čak i kanceru.

BONUS VIDEO - Recept za uštipke od spelte: Gotovi su za jedan minut

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)