HEMATOLOGIJA: Od raka krvi oboli 500 ljudi godišnje

V.N.

04. 10. 2022. u 07:10

OD multiplog mijeloma, drugog po učestalosti raka krvi, odmah posle leukemije, u našoj zemlji godišnje oboli 500 ljudi, od kojih je 40 odsto njih mlađe od 65 godina, upozorili su stručnjaci povodom meseca borbe protiv multiplog mijeloma.

ХЕМАТОЛОГИЈА: Од рака крви оболи 500 људи годишње

Foto Shutterstock

Istovremeno su ukazali i na važnost otkrivanja ove bolesti na vreme i adekvatan početak lečenja.

Docent dr Olivera Marković, načelnica Odeljenja za hematologiju KBC "Bežanijska kosa", kaže da se preporučuje da se jednom do dva puta godišnje urade laboratorijske analize krvi:

- Izražena anemija, povišene vrednosti ukupnih proteina, povišena sedimentacija i nalaz oslabljene bubrežne funkcije, uz nespecifične simptome kao što su zamor, malaksalost, bol u kostima, učestale infekcije, mogu ukazivati na multipli mijelom i tada izabrani lekar u domu zdravlja treba da uputi pacijenta hematologu na dalje analize i preglede - objašnjava dr Marković.

Multipli mijelom je maligna bolest koštane srži koja zahvata krvnu lozu odgovornu za imunitet i odbranu od infekcija i drugih tumora. Profesor dr Jelena Bila, predsedavajuća Aktiva za multipli mijelom Srpskog lekarskog društva kaže da kod multiplog mijeloma dolazi do nekontrolisanog umnožavanja plazmocita - belih krvnih zrnaca u koštanoj srži, čija je normalna funkcija da luče antitela tzv. imunoglobuline i na taj način štite organizam od infekcija i nastanka tumora.

Uz nekontrolisano umnožavanje malignih plazmocita stvaraju se velike količine nefunkcionalnih imunoglobulina, dovodeći do anemije, oštećenja bubrežne funkcije, infekcija, oštećenja kostiju i preloma, kao i hroničnog bola. n

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna