TERAPIJA: Da li će tableta zameniti insulin

V.N.

03. 10. 2022. u 10:00

ISTRAŽIVAČI sa Univerziteta Britanske Kolumbije su sve bliže razvoju tableta insulina koje bi jednog dana mogle da zamene injekcije ovog hormona, od kojeg zavise oboleli od dijabetesa.

ТЕРАПИЈА: Да ли ће таблета заменити инсулин

Foto: Free Images Pixabay

Oni tvrde da dosadašnji rezultati pokazuju da su na dobrom putu u razvoju formule insulina koja više neće morati da se ubrizgava pre svakog obroka. To bi poboljšalo kvalitet života više od devet miliona dijabetičara tipa 1 širom sveta, naveli su istraživači.

Ovo svakako nisu prve tablete koje se dizajniraju da zamene insulin, ali čini se da su naučnici iz Vankuvera našli način da izbegnu manu koja se pojavljivala u ranijim pokušajima da se napravi ovakav lek. Naime, konačno odredište insulina je jetra, gde on stiže nakon što se apsorbuje iz creva u krvotok, ali je problem što pilule prvo moraju da prođu kroz želudac, gde se zbog želudačne kiseline veliki deo insulina razgrađuje i tako nikada ne završi u jetri. Insulinske tablete su se razvijale decenijama, a jedan od prethodnih načina da se zaobiđe ovaj problem bile su pilule koje sadrže veoma velike doze insulina kako bi se deo sačuvao čak i nakon prolaska kroz stomak. Konkretno, pilule su morale da imaju čak pet puta više insulina od injekcija da bi se postigao željeni efekat.

Ono što istraživači Britanske Kolumbije predlažu ide u drugom pravcu. Njihove tablete bi se istopile već u ustima i tako izbegle prolazak kroz stomak. Do sada su sproveli studiju na pacovima, koja je pokazala veliki uspeh ove metode - skoro sav rastvorljiv insulin je stigao do jetre glodara. Naučnike posebno raduje što se pokazalo da ove tablete deluju brže od ostalih u razvoju koje ima tendenciju da polako oslobađaju insulin tokom nekoliko sati.

- Slično brzodelujućoj injekciji insulina, naša pilula za oralnu primenu se apsorbuje posle pola sata, a efekat može da traje od dva do četiri sata - rekao je istraživač Alberto Baldeli.

Bez otpada i igala

Potrebno je mnogo više istraživanja da bi se ove tablete dovele do faze kliničkih ispitivanja i, ako su rezultati zadovoljavajući, do dijabetičara širom sveta. Istraživači su optimistični i uzbuđeni zbog prednosti koju će korišćenje njihove pilule doneti, posebno za one ljude koji se plaše injekcija i zavisni su od njih. Postoje i druge prednosti: skladištenje bočica za tablete je mnogo jednostavnije jer ih, za razliku od bočica za injekcije insulina, nije potrebno držati u frižiderima, a istovremeno se stvara manje otpada zbog prestanka upotrebe igala za jednokratnu upotrebu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju