PREHLAĐENIH I GRIPOZNIH PUNE AMBULANTE: Zahuktava se sezona respiratornih infekcija

I. K.

27. 11. 2022. u 10:50

GRIP, sudeći prema broju inficiranih koji za nedelju dana u Srbiji premašuje 6.500, očigledno hvata zalet, ali epidemiolozi očekuju epidemijske razmere obolevanja tek kada padne aktivnost respiratornog sincicijalnog virusa (RSV), koji je ove sezone aktivniji nego obično.

ПРЕХЛАЂЕНИХ И ГРИПОЗНИХ ПУНЕ АМБУЛАНТЕ: Захуктава се сезона респираторних инфекција

Foto: Shutterstock

Po njihovim procenama, udar gripa mogao bi da se očekuje u drugoj polovini decembra i januaru. Zasad, broj registrovanih slučajeva odražava nisku aktivnost gripa, ali će se postupno broj obolelih povećavati iz nedelje u nedelju.

Najveći broj inficiranih je kao i na počeku svake sezone u najmlađem uzrastu, pre svega među decom do četiri godine, ali to još nema razmere epidemije. Doktorka Danijela Velinov, pedijatar Doma zdravlja u Vranju, potvrđuje, za "Novosti", da u su u ambulantama još najbrojnija deca sa respiratornim tegobama:

- U smeni pregledamo oko 45 dece i od tog broja čak 80 odsto njih je došlo na pregled zbog respiratornih tegoba - kaže dr Velinov. - Gužve jesu velike, ali dominiraju infekcije gornjih disajnih puteva koje i jesu uobičajene u ovo doba godine. Zasad, još se ne izdvaja teža klinička slika udružena sa respiratornim tegobama na osnovu čega bih mogla da kažem da je grip počeo da cirkuliše i po vrtićima i školama.

Na opštoj medicini još važi pravilo da ako imate povišenu telesnu temperaturu i druge simptome respiratorne infekcije, pomoć prvo potražite u najbližoj kovid-ambulanti. Tek kada se dokaže negativnost na virus korona izabrani lekar će da postavi dijagnozu virusne infekcije donjih ili gornjih respiratornih puteva. Ukoliko su simptomi prilično intenzivni u vidu temperature od 38,5 pa naviše, izražena lomnost i bolovi u celom telu, kao i bolovi u grlu najverovatnije je uzrok tegoba virus gripa.

KOD BEBA - BRONHIOLITIS

OD virusnih respiratornih infekcija obolevaju čak i bebe.

- Kod njih dominira upala malih disajnih puteva koja se naziva bronhiolitis - kaže dr Velinov. - Bronhiolitis je najčešće izazvan virusnom infekcijom. Česte komplikacije mogu da budu sekundarne infekcije bakterijama i veća podložnost razvoju astme kasnije tokom života. Iako bronhiolitis može da liči na običnu prehladu ili grip, moguće je da njegov tok postane komplikovan i da zahteva hospitalizaciju.

Direktor Doma zdravlja Savski venac dr sc. med Zoran Bekić kaže da ne postoji mehanizam kojim bi moglo za svakog pacijenta da se utvrdi da li ima grip ili samo jaču ili blažu prehladu:

- Prednost je što bar brzim testiranjem možemo da isključimo kovid, pa u skladu sa dobijenim rezultatima savetujemo terapiju - navodi dr Bekić.

Specijalisti opšte medicine u Domu zdravlja Savski venac, prema rečima dr Bekića, po jednoj smeni pregledaju od 35 do 50 pacijenata. Među njima ima onih sa kliničkom slikom koja budi sumnju na grip:

- Apelujem, pogotovo na starije sugrađane, da se vakcinišu četvrtom dozom protiv kovida, kao i da se imunizuju protiv sezonskog gripa. U našem domu zdravlja od isporučenih 2.700 doza protiv virusa influence utrošili smo 2.100. Dakle, oni koji su zainteresovani još mogu da se zaštite.

Kada je o kovidu reč, virus, sudeći prema dnevnom broju inficiranih, polako jenjava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RADIMO ZAJEDNO U VOJSCI KOJA SE ZOVE ODBRANA ORGANIZMA: Infekcije kod imunosuprimiranih osoba - prepoznavanje, dijagnostika i lečenje