KADA SE PROVERAVA KOAGULACIJA KRVI? Zbog prevencije formiranja tromba potrebne su česte kontrole

I. K.

28. 11. 2022. u 10:50

TERAPIJA lekovima protiv zgrušavanja krvi, odnosno formiranja tromba zahteva česte kontrole.

КАДА СЕ ПРОВЕРАВА КОАГУЛАЦИЈА КРВИ? Због превенције формирања тромба потребне су честе контроле

Foto: Shutterstock

Laboratorijska analiza koju bi ovi pacijenti trebalo redovno da rade je određivanje protrombinskog vremena, koje se izražava u INR jedinicama. Protrombinsko vreme pokazuje kojom brzinom se krv zgrušava.

Doktor Ana Jeremić, specijalista opšte prakse, kaže da će u zavisnosti od razloga uvođenja i izbora antikaogulanasa, lekar da uputi pacijenta koliko često je potrebno meriti INR:

- Najčešće to bude sedam dana nakon uvođenja antikoagulantne terapije i potom na svakih sedam dana radi postizanja željenog terapijskog opsega. Pri tome, terapijski opseg nije za sve isti, ali najčešće je ciljana vrednost INR između dva i tri. Nakon toga krv se može vaditi jedan do dva puta mesečno, uz dogovor sa lekarom.

U zavisnosti od tipa antikoagulantne terapije kao i razloga zašto se uvodi zavisi i da li je potrebno da se rade dodatne pretrage krvi.

- Postoje novije generacije antikoagulanasa koji deluju selektivno na trombin (ksimelagatran,  dabigatran eteksilat) ili na faktor koagulacije Xa (rivaroksaban, apiksaban, edoksaban) - kaže naša sagovornica. - Za razliku od standardnih antikoagulanasa, ovi imaju brz početak dejstva i relativno veliku terapijsku širinu, pa ne zahtevaju laboratorijsku kontrolu, i retko stupaju u interakcije sa hranom i lekovima. Njihova mana je što su vrlo skupi i nisu na listi lekova o trošku Fonda.

Doktorka Jeremić kaže da ovi pacijenti rutinske analize kao što su krvna slika i biohemija mogu da rade jednom u pola godine ako ima potrebe za određenim praćenjem izvesnih patoloških vrednosti, ili jednom u godinu dana radi provere opšteg stanja organizma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju