Pet velikih grešaka koje NE treba da pravite pri promeni karijere!

Promo

07. 07. 2022. u 10:00

PROMENA karijere nikada nije jednostavna, ali je apsolutno moguća.

Пет великих грешака које НЕ треба да правите при промени каријере!

Foto: Shutterstock

Sa vama smo podelili najčešće greške koje mnogi prave kada žele da promene karijeru.

1) Donošenje ishitrenih odluka

Pre konačne odluke, zapitajte se zašto želite da napustite sadašnje zanimanje. Budite iskreni, pre svega prema sebi i otkrijte zašto ste nesrećni i šta će vas učiniti zadovoljnijim u budućnosti. Šta je izvor vašeg nezadovoljstva - loša nedelja, projekat na kojem trenutno radite, toksično okruženje i loš menadžment - jer u tom slučaju vi mrzite trenutni posao, a ne svoju industriju.

2) Izbor nove karijere baziran isključivo na zaradi

Finansijski momenat je očigledno važan kada birate svoju novu karijeru, ali nemojte svoju odluku zasnivati samo na potencijalu zarade.

Da li ćete bili srećni da dobijete više novca i radite posao koji ne volite? Sigurno da hoćete - u početku. Ali, ubrzo ćete opet osetiti isto nezadovoljstvo koje ste osećali pre promene, jer vas posao ne ispunjava, ne vidite se u njemu i nemate baš mnogo zajedničkog sa svojim timom.

Foto: Shutterstock

3) Nedovoljno istraženo tržište rada

Niste sigurni u koju oblast želite da idete, da li je to HR, Marketing, ili možda Programiranje ? Istražite industrije i pozicije kako biste pronašli dobar spoj za svoje veštine i ciljeve u karijeri.

Možete pogledati projekcije rasta radnih mesta koristeći priručnik o izgledima zanimanja Biroa za statistiku rada. Ko zna, možda ćete otkriti oblast sa natprosečnim rastom posla koja je savršena za vaš skup veština, ali nešto o čemu nikada niste razmišljali.

Foto: Shutterstock

4) Previše analiziranja bez preduzimanja akcije

Jedan od najčešćih problema pri promeni karijere jeste što se često vodimo time da je neophodno da imamo detaljan plan za svaki korak koji je potrebno da preduzmemo i da moramo sve da znamo unapred, što često dovodi do toga da previše analiziramo i razmišljamo, a da ne preduzimamo ništa.

Krenite malim koracima. Za početak, možete se raspitati kod poznanika ili prijatelja o njihovim poslovima, kako biste imali detaljniji uvid i videli da li bi vam možda ta pozicija bila odgovarajuća. Nakon toga, postavite sebi naredni mikro cilj i počnite da radite na njemu. Deljenje “glavnog cilja” na manje, lakše ostvarive mikro ciljeve, daće vam samopouzdanje koje vam je potrebno da biste istrajali u svojim namerama.

Foto: Shutterstock

5) Iluzija o “jednom savršenom poslu”

Odlično je ukoliko već postoji profesija kojom ste oduvek želeli da se bavite i za koju ste bili zainteresovani, ali, da li ste temeljnije ispitali i istražili kako ta karijera zaista izgleda? Da li ste sigurni da je baš to zanimanje pravo za vas? Nemojte se ograničavati mišlju da je samo jedno zanimanje “ono pravo”. Umesto toga, temeljno istražite ili, ukoliko je izvodljivo, testirajte nekoliko mogućnosti, a potom suzite izbor. Zapamtite, čak i kada se opredelite za jedan put, ukoliko se dogodi da vas ta karijera više ne ispunjava, ne plašite se da iznova promenite put i bavite se poslom koji želite.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...