PRAVA TERAPIJA PODIGLA BI NAŠU IVONU: U Kuzminu kod Kosova Polja, žena osam godina živi u budnoj dijabetskoj komi

D. ZEČEVIĆ

07. 07. 2022. u 09:33

POSLE porođaja 2014. godine, kada je njena beba, a naš unuk imao četiri meseca, Ivoni je pozlilo i odveli smo je kod lekara u Lapljem Selu.

ПРАВА ТЕРАПИЈА ПОДИГЛА БИ НАШУ ИВОНУ: У Кузмину код Косова Поља, жена осам година живи у будној дијабетској коми

Ivona Ivanović, Foto D. Zečević

Budući da joj je porođaj protekao u redu, doktori su joj konstatovali postporođajni sindrom i nažalost uključili joj dve boce glukoze iako je imala povišeni šećer. Tada je naša kćerka pala u dijabetsku komu. Prvih četrnaest dana bila je u totalnoj komi, a potom je posle reanimacije ostala u budnoj komi u kojoj je i sada. U poslednje vreme stanje joj se malo poboljšalo: može da jede normalno, a iako ne govori, može da se nasmeje, zaplače, da pomera oči, više ne gleda u jednu tačku kao ranije.

Ovako Violeta (57) i Radovan (61) Ivanović iz Kuzmina, kod Kosova Polja, opisuju stanje svoje kćerke Ivone (35) koja je već osam godina u tzv. budnoj dijabetskoj komi. Nadu, ipak ne gube i uvereni su da će za njihovu ćerku doći bolji dani. Samo je, kako kažu, potrebno da joj se omogući adekvatno lečenje u specijalizovanoj ustanovi, a za to ne mogu da se izbore sami, bez pomoći i razumevanja zdravstvenih institucija.

- Prava terapija podigla bi našu Ivonu - kaže nam Violeta.

- Sigurni smo da bi joj terapije u Sokobanjskoj u Beogradu bile od velike koristi. To govorim jer za sve ove godine koliko brinemo o njoj, ipak ima pomaka. Može da se pomera, da sedi, a sigurna sam i da sve oseća i razume iako ne može da govori. Prošle godine posle pisanja "Večernjih novosti" o stanju naše Ivone, ministar zdravlja Zlatibor Lončar je želeo da pomogne u njenom lečenju. Zbog epidemiološke situacije, međutim, nismo se usudili da odemo u Beograd, posebno zbog procedura na administrativnim prelazima koje su nas čekale da bismo u povratku ušli na Kosmet. A, ni dan-danas ne mogu da prežalim što tada nismo otišli na razgovor kod ministra Lončara, jer bi sasvim sigurno pomogao da se Ivoni obezbedi adekvatno lečenje.

Majka Violeta danonoćno bdi nad ćerkom, Foto D. Zečević

Majka koja se danonoćno ne odvaja od ćerke, kaže da na sve načine i ona i suprug nastoje da Ivoni olakšaju život. Sav novac koji prime na ime tuđe nege daju fizioterapeutu za terapije.

Otac Radovan, nekadašnji radnik Elektroprivrede na Kosmetu, beskrajno je zahvalan sindikatu ove firme koji je imao razumevanja i pomagao im finansijski. Iako imaju primanja na ime nekadašnjeg rada u Elektroprivredi, odnosno na železnici, Ivonini roditelji kažu da svaki dinar daju za njeno lečenje, ali da im je više od novca potrebna podrška zdravstvenih institucija. Zato se nadaju ponovnoj reakciji ministra zdravlja Srbije.

- Iz ovdašnjih zdravstvenih ustanova, nažalost, ne možemo nikako da dobijemo neki uput za Sokobanjsku, iako nam nije jasno zbog čega je tako. Zato sve nade polažemo u pomoć resornog ministra - kažu Ivanovići.

SUZE I OSMEH

S OBZIROM na to da joj sin već ima sedam godina i pošto ga baka po ocu kod koje živi dovodi da je obiđe, Ivona se posle njegovog odlaska isplače, jer, nažalost, dečak koji je odrastao bez majke nema osećaja za njenu bolest, a Ivonu to očito jako pogađa. Isto tako ona ume i da se osmehne kada je miluju i ljube sestrić i sestričina - priča Violeta Ivanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)