DIJABETES NIJE PREPREKA ZA PROFESIONALNO BAVLJENJE SPORTOM: Mladi Bogdan Buzačić pomera granice i pobeđuje šećernu bolest

Novosti online

07. 07. 2022. u 16:38

- Dijabetes ne sme biti izgovor! – poruka je koju je Bogdan Buzadžić sebi često ponavljao od kada mu je pre šest godina dijagnostikovan dijabetes. Danas, sa svojih 21, živi punim plućima i pomera granice koje su nedostižne većini njegovih vršnjaka.

ДИЈАБЕТЕС НИЈЕ ПРЕПРЕКА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО БАВЉЕЊЕ СПОРТОМ: Млади Богдан Бузачић помера границе и побеђује шећерну болест

"Team Novo Nordisk"

Bogdan je rođen u Somboru, živi u Kragujevcu, a studira ekonomiju i biznis u Ljubljani.

Dijabetes mu je otkriven kada je imao 15 godina, ali ga to nije obeshrabrilo već ga je podstaklo da bude još bolji. Tačnije, podstaklo ga je da bude još brži jer je upravo zbog dijabetesa počeo profesionalno da se bavi biciklizmom. Pre četiri godine osnovao je „Plavi tim“, koji je okupljao rekreativce bicikliste u Kragujevcu, sa ciljem da promovišu zdrav život i zaštitu prirode. Danas je Bogdan deo Programa za talente Novo Nordisk biciklističkog tima i upravo se vratio sa njihovog sedmodnevnog trening kampa u Italiji.

– Svake godine Tim Novo Nordisk organizuje Talent ID kamp namenjen biciklistima koji žive sa dijabetesom i žele da postanu deo Novo Nordiskovog razvojnog i profesionalnog tima. U aprilu smo imali virtuelno testiranje, na kome je učestvovalo oko 100 sportista iz celog sveta. Na osnovu rezultata sa testiranja, napravljena je selekcija od 25 najboljih biciklista koji su pozvani na trening kamp u Toskani –  objašnjava Bogdan, vidno uzbuđen što je prvi put na treninzima bio okružen tako velikim brojem mladih koji imaju iskustva u biciklizmu i dijabetesu.

"Team Novo Nordisk"

– Kamp je bio sjajno iskustvo. Treneri i lekari su nas pratili u automobilima i davali savete kako da kontrolišemo svoju glukozu, pravilno se hranimo i hidriramo, i tako poboljšamo performanse tokom vožnje i treninga. Biti tamo i biti deo Tima Novo Nordisk je velika čast i privilegija. Upoznati ceo tim i osetiti strast koju svi dele je neverovatan osećaj. Ceo tim je kao velika porodica, pun pozitivne energije i inspiracije za budućnost – prepričava nam svoje utiske iz prelepe Toskane.

Bogdan je dokaz da dijabetes nije prepreka za profesionalno bavljenje sportom. Osobama koje žive sa dijabetesom se upravo i preporučuju redovne fizičke aktivnosti, makar i rekreativno, kako bi se dijabetes držao pod kontrolom i tako sprečile mnoge prateće zdravstvene komplikacije. Bogdan je izabrao da to bude biciklizam, za koji kaže da je neverovatan sport.

 - U biciklizmu se pre svega takmičimo sa samim sobom i svojim granicama, pa tek onda sa drugima, i to je ono što me najviše privlači. Distance koje pređemo i prijateljstva koja steknemo postaju deo nas. Kada u celoj toj priči imate i dijabetes, to je dodatni motiv da budete još disciplinovaniji, da još više vodite računa o zdravoj ishrani i redovnoj kvalitetnoj kontroli glukoze u krvi i uopšte o celokupnom zdravlju. Tako da dijabetes nije prepreka, niti ima razloga da bude izgovor – zaključuje naš sagovornik.

"Team Novo Nordisk"

Za mnoge ljude dijagnoza dijabetesa izaziva strah da možda neće moći da žive onako kako su se nadali i da ostvaruju svoje snove. Zato je misija Novo Nordiska, jedne od najvećih inovativnih farmaceutskih kompanija, da, između ostalog, pokaže svetu šta je sve moguće sa dijabetesom. Njihov tim biciklista, prvi i jedini profesionalni biciklistički tim na svetu koji čine osobe sa dijabetesom, u velikoj meri oličava tu misiju. Oni voze da bi ostvarili svoje snove, ali i da bi inspirisali, edukovali i osnažili sve koji su pogođeni dijabetesom. Njihovi uspesi u biciklizmu zasnivaju se na neverovatnoj odlučnosti i posvećenosti, ali i na inovacijama u farmaceutskoj industriji. Svakodnevna posvećenost Bogdana i njegovih kolega sa biklističkog kampa čine ih pozitivnim primerima za ljude sa dijabetesom svuda u svetu.

Osim što u svojim kampovima za mlade talente trenira i bicikliste iz Srbije, Tim Novo Nordisk je imao prilike da dva puta poseti našu zemlju tokom tradicionalne međunarodno priznate biciklističke trke Beograd – Banjaluka. U aprilu ove godine su predstavnici tima odvojili svoje vreme i da održe panel u Beogradu, kako bi članovima udruženja osoba sa dijabetesom „Plavi krug“ preneli svoja iskustva i poruke ohrabrenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas