SPECIJALNI DODATAK - MILOŠEVIĆEVO "ETNIČKO ČIŠĆENJE" KIM: Kako su NATO agresiji na Srbiju prethodile medijske laži

Piše: Mile BJELAJAC

09. 08. 2022. u 10:00

PRAVI CILjEVI RATA su kako tokom njegove pripreme, trajanja i eksploatisanja rezultata uspešno "prodati" javnosti.

СПЕЦИЈАЛНИ ДОДАТАК - МИЛОШЕВИЋЕВО ЕТНИЧКО ЧИШЋЕЊЕ КИМ: Како су НАТО агресији на Србију претходиле медијске лажи

Foto: Arhiva VN

Saučesnici su zbunjeni, uspešno "kupljeni" medijskom pričom da su podržali rat plemenitih ciljeva. No, ne svi.

Javnosti je sugerisano da je albanski revolt izbio kada je Kosovu ukinuta autonomija 1989. godine, i kada je Kosovo bilo izloženo brutalnoj represiji Miloševićevog režima. Vojna intervencija međunarodne zajednice je navodno otpočela kada su sva diplomatska sredstva bila iscrpljena. Kosovo je bila poslednja epizoda agresija koju je vodio ekstremni srpski nacionalizam orkestriran od Slobodana Miloševića u cilju etnički čiste Velike Srbije. Počelo je sa agresijom na Sloveniju, potom Hrvatsku, onda na Bosnu i konačno Kosovo.

U jednom zborniku radova CATO instituta u Vašingtonu, Džejms Džatras je u pod pomalo ironičnim naslovom - "NATO-ova Alisa u zemlji čuda - interpretacija". Tu je pregnantno pobrojao sve te standardne klišee koji su pratili ondašnje događaje, haške optužnice srpskim liderima; pa, mi smo svedoci, istrajavaju i prilikom obeležavanja 20 godina od NATO kampanje kroz reči nekadašnjeg portparola NATO Džejmija Šeja i drugih aktera.

"NATO VERZIJA", piše Džatras, "ide nekako ovako: Kriza na Kosovu je jednostavno poslednja epizoda agresivnog pohoda ekstremnog srpskog nacionalizma, orkestrirana od jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića, koji je želeo da stvori etnički čistu Veliku Srbiju. Ta agresija - prvo na Sloveniju, potom Hrvatsku, onda na Bosnu - i konačno je došla do Kosova, uglavnom zato što su Zapad, posebno NATO, odbili da mu se suprotstave".

Foto: Privatna arhiva Ž. Jovanovića

Živadin Jovanović i Henri Kisindžer u Njujorku

"Pre 1989, kazuje NATO mitologija, Kosovo je bilo u miru u sistemu autonomije koja je albanskoj etničkoj manjini dozvoljavala visok stepen samouprave. Taj status quo je poremećen kada su Srbi opozvali kosovsku autonomiju, te inicirali sistem aparthejda i etničke diskriminacije. Posle deset godina opresije, kosovski Albanci su se suočili s pripremanim planom genocida, sličnog onom koji su Srbi već počinili u Bosni. Podizanje OVK/KLA bilo je neizbežan odgovor na tu pretnju.

Foto: Printscreen

Džejmi Šej

Sjedinjene Države i međunarodna zajednica su već bili iscrpeli sva diplomatska sredstva za rešavanje krize, što su ponudili Srbima u Rambujeu, ali ... oni su to odbili. U skladu s tim, NATO nije imao drugog izbora nego da vojno odgovori, tačnije izvrši vazdušne udare, i privede Srbe, kao što je to učinio u Bosni, za mirovni sto. Kampanja u proleće 1999. bila je uperena protiv Miloševića i njegovog bezbednosnog aparata, a ne protiv srpskog naroda." Tako se to, ukratko, predstavlja od strane NATO zvaničnika i državnika, ali problem je u tome što ta slika teško da može da odgovara stvarnosti i kompleksnoj slici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)