SLUČAJ "ARHITEKTONSKI FAKULTET": Tri devojke odlučile da privatno krivično gone profesora za polno uznemiravanje

J. D. Lj.

09. 08. 2022. u 15:09

VIŠE javno tužilaštvo u Beogradu u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova sprovelo je predistražni postupak u slučaju u javnosti poznatom kao "Arhitektonski fakultet", iniciranom od strane medija, nakon što se određeni broj studetkinja putem društvenih mreža požalilo na ponašanje jednog profesora Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, saopšteno je iz Tužilaštva.

СЛУЧАЈ АРХИТЕКТОНСКИ ФАКУЛТЕТ: Три девојке одлучиле да приватно кривично гоне професора за полно узнемиравање

Foto: A. Živković

Pripadnici MUP-a su po nalogu VJT u Beogradu obavili razgovore sa studetkinjama koje su se odazvale pozivu policije, a koje su prehodno Povereniku za ravnopravnost Arhitektonskog fakulteta podnele interne prijave za uznemiravanje nakon javnog poziva dekana da to učine.

Nakon toga postupajući tužilac VJT u Beogradu je sa devojkama, za koje je procenio da su oštećene izvršenjem krivičnog dela Polno uznemiravanje iz člana 182a Krivičnog zakonika, obavio razgovor i upoznao ih sa njihovim pravima, odnosno da se shodno zakonskim odredbama, krivično gonjenje za to krivično delo preduzima - po privatnom predlogu.

To znači da tužilac može da pokrene krivični postupak samo ukoliko se oštećena izjasni da stavlja predlog za krivično gonjenje.

Takođe, ukoliko oštećena u bilo kom trenutku do pravosnažnog okončanja krivičnog postupka odustane od predloga, tužilac ne može da nastavi krivično gonjenje, već postupak obustavlja.

Nakon razgovora sa tužiocem tri devojke su se izjasnile da žele da podnesu predlog za krivično gonjenje protiv profesora, zbog krivičnog dela Polno uznemiravanje.

Više javno tužilaštvo u Beogradu će krivično gonjenje u ovom predmetu proslediti Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, kao nadležnom za dalje postupanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)