POLOVINA DECE DOBIJA BATINE: Akcija UNICEF-a protiv fizičkog kažnjavanja

V.C.S.

12. 09. 2022. u 12:58

U poslednjih 15 godina sve je manje dece u Srbiji koja su izložena nasilnom disciplinovanju kod kuće. Ipak, skoro polovina (45 odsto) mališana uzrasta od jedne do 14 godina i dalje doživljava telesno i psihološko kažnjavanje. Ovakve vaspitne metode najčešće se primenjuju kod male dece koja već u uzrastu od dve do tri godine dobijaju prve batine, saopštavaju iz UNICEF-a.

ПОЛОВИНА ДЕЦЕ ДОБИЈА БАТИНЕ: Акција УНИЦЕФ-а против физичког кажњавања

Foto: UNICEF SRBIJA

Ohrabruju da je više od 90 odsto roditelja saglasno da nasilna disciplina nije dobra za dete, da ga povređuje i ponižava, razvija nepoverenje i nesigurnost, a nepoželjna ponašanja se neretko ponavljaju. Jer autoritet koji se gradi na strahu i nasilju proizvodi strah i nasilje, koje dete prenosi i na odnose sa drugima, često tokom celog života.

- Mnogi roditelji u Srbiji primenjuju pozitivne metode vaspitanja dece. Međutim, postoje i oni kojima su udarac, bes i vika prva i jedina reakcija na izazovno ponašanje deteta. Ti roditelji vole svoju decu, ali im je potrebna podrška da promene ponašanje, često izazvano usled kompleksnosti savremenog načina života. Želimo da im pomognemo, da ih ohrabrimo da zastanu, promisle i pokušaju da pristupe izazovu na način koji je bolji i delotvorniji i za dete i za njihov međusobni odnos. Zato savetujemo da izbroje do pet, da se smire i pruže najbolje svom detetu, jer znamo da svaki roditelj upravo tome i teži. Davanjem sopstvenog pozitivnog primera roditelj pomaže detetu da uspostavi granice koji su utemeljenje na razumevanju i poštovanju - izjavila je Dejana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji.
Narednih mesec dana UNICEF će, u okviru kampanje "Budi ruka koja voli i reč koja sokoli", sprovesti niz aktivnosti u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Novom Pazaru, Čačku, Kragujevcu i Subotici. Započeće se i intenzivan program dugoročnije podrške roditeljima kroz obučavanje stručnjaka u centrima za socijalni rad, u zdravstvenom i obrazovnom sistemu, u blizu 50 gradova u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DRAGULJ SA OBALE DRINE: Mali Zvornik nudi posetiocima svestranu turističku ponudu