POGORŠANJE MENTALNOG ZDRAVLJA MLADIH: UNICEF pokrenuo kampanju "Kako si? Ali stvarno"

V.C.S.

10. 10. 2022. u 21:09

ČAK sesamnaest odsto adolescenata u Srbiji primetilo je pogoršanje mentalnog zdravlja tokom pandemije kovida, a korona je naročito uticala na decu uzrasta 13-17 godina iz porodica sa nižim primanjima iz Beograda i drugih urbanih sredina.

ПОГОРШАЊЕ МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА МЛАДИХ: УНИЦЕФ покренуо кампању Како си? Али стварно

FOTO: Arhiva novosti

Podaci UNICEF-a pokazuju i da je 43 odsto dece između 7 i 12 godina i 44 odsto adolescenata između 13 i 17 godina imalo poteškoća sa koncentracijom. Najčešći problem mentalnog zdravlja koji roditelji navode kod dece je razdražljivost.

Kako bi ukazao na potrebu za prevencijom i poboljšanjem mentalnog zdravlja mladih u Srbiji, UNICEF je danas pokrenuo kampanju posvećenu podizanju svesti o ovom problemu pod nazivom "Kako si? Ali stvarno".

Porodični sukobi, vršnjačko zlostavljanje u školi, zlostavljanje u porodici, traume, zanemarivanje, socijalna izolacija ili usamljenost, doživljavanje diskriminacije i stigme, siromaštvo, dugovanje, ali i ograničene usluge stručne podrške, samo su neki od uzroka ovog problema.

- Kampanjom koju je UNICEF pokrenuo i ove godine nastojimo da mlade edukujemo o značaju mentalnog zdravlja i utičemo na otklanjanje stigme koja može dovesti do diskriminacije i sprečavanja dece i mladih da traže pomoć stručnih lica. Uspostavljanjem dugoročne saradnje između ministarstava nadležnih za zdravstvo, obrazovanje, socijalnu zaštitu i omladinu nastojimo da unapredimo sistem usluga za mentalno zdravlje i psihosocijalnu podršku mladima u Srbiji - istakla je Deyana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji.

Između decembra i aprila u Subotici, Zrenjaninu i Kragujevcu, za mlade od 14 do 25 godina, njihove roditelje, staratelje, nastavnike i sve koji rade s decom, UNICEF će obezbediti direktnu podršku putem platforme za mentalno zdravlje, kao i paket usluga koje su namenjene mladima.

BONUS VIDEO: 

DESILO SE PRE 36 GODINA: Hrabar potez Milutina zbog kog je dobio nagradu Večernjih novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)