JEZIVA DEČJA IGRA "JASENOVAC": Igraju se "hvatanja" i "kažnjavanja" aludirajući na mučenje iz NDH

Novosti Onlajn

04. 12. 2022. u 16:34

JAVNOST je uznemirena nakon saznanja da je igra "hvatanja i kažnjavanja", bizarnog naziva "jasenovac", eskalirala pre oko mesec dana u vršnjačko nasilje u osnovnoj školi u Apatinu, a sagovornici za medije ističu da je užasno to što su deca osmislila ovu surovu igru!

ЈЕЗИВА ДЕЧЈА ИГРА ЈАСЕНОВАЦ: Играју се хватања и кажњавања алудирајући на мучење из НДХ

Foto I. Marinković

Kako je ispričala baka učenika žrtve nasilje, ova "igra" je nazvana "jasenovac" i osmišljena je tako da se "uhvaćeni" učenik kažnjava čvrgom u glavu. Osmislio ju je dečak koji je strah i trepet u razredu već godinama i koga se svi plaše. On je ujedno bio i "glavni" za kažnjavanje, a pomagala su mu još dvojica, koja su "lovila" ostale dečake i na taj način "kupovala" njegovu zaštitu. Međutim, ubrzo je čvrga prerasla u šamar, pa u šamarčinu, vezanje konopom, bodenje šestarom..

Siledžije su "igru" nazvale "jasenovac" aludirajući na monstruozne zločine nad decom u zloglasnoj NDH!

- Ovaj slučaj je samo još jedan u dugom nizu pokazatelja poražavajućeg i tragičnog neznanja Srba o genocidu koji su preživeli u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Srbi su kao nacija i danas nedovoljno osvešćeni o svojoj najvećoj traumi i tragediji. Takozvana igra "hvatanja i kažnjavanja'', nazvana po najvećem pojedinačnom gubilištu Srba u Drugom svetskom ratu, predstavlja simbolički i stvarni poraz svakog od nas budući da su je osmislili i da se njome "igraju'' naša deca, koja su potomci žrtava genocida - kaže istoričar dr Dejan Ristić, direktor Muzeja žrtava genocida:

- Kao roditelj, istoričar i pripadnik srpskog naroda, a potom i u svojstvu člana tima Muzeja žrtava genocida, osećam potrebu da izrazim svoju uznemirenost i zabrinutost zbog ovog slučaja. Očekujem da psihološko-pedagoška služba škole u kojoj se odigrao ovaj nemili događaj, u saradnji s roditeljima dece koja su u njemu učestvovala, preduzme sve mere kako bi se tim mališanima pojasnilo zbog čega je njihova "igra'' za sve nas pripadnike stradalnog srpskog naroda neprimerena, sramotna i ponižavajuća. Iskreno verujem da decu ne treba sankcionisati, već, naprotiv, podučiti i senzibilisati u pravcu afirmacije kulture sećanja. U tome posebnu ulogu imaju i nastavnici istorije, na kojima je specifična i veoma odgovorna dužnost da zajedno sa svima nama pouče i poduče svu našu decu o strahotama, uzrocima i posledicama genocida počinjenog nad pripadnicima našeg srpskog naroda na celokupnom području NDH od 1941. do 1945. godine.

Sociolog Zorica Mršević kaže da je ostala bez reči:

- Strašno! Nasilje kome niko ne stane na put ima tu tendenciju, ko god da ga čini, da se širi, ono nikad ne prestaje samo od sebe. Mora neka sila, da li je to škola, ili policija, nešto mora da mu stane na put, ako ne, ono će se širiti dok neko ne izgubi život! Dobro da je neko alarmirao i upozorio na ovo.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili