NE DAM DA MI RAK SKLOPI KRILA: Glumica Minja Peković pred publikom sa pričom o svojoj borbi protiv opake bolesti (FOTO)

J. LEMAJIĆ

08. 12. 2022. u 16:00

GLUMICU Minju Peković, prvakinju drame Narodnog pozorišta u Subotici, publika zna po mnogim višestruko nagrađivanim ulogama.

НЕ ДАМ ДА МИ РАК СКЛОПИ КРИЛА: Глумица Миња Пековић пред публиком са причом о својој борби против опаке болести (ФОТО)

Foto privatna arhiva

Ali, u petak na subotičkoj sceni "Jadran", u monodrami "Bravo za klovna", odigraće najtežu i najzahtevniju ulogu: sebe tokom borbe sa karcinomom.

- "Rak nastaje kada čovek sklopi krila". Ne znam ime američkog onkologa koji je ovo izgovorio, ali me je ova rečenica poslala na put u nepoznato na kojem sam naišla na knjige Sergeja Nikolajeviča Lazareva, pratila me muzika Edit Pjaf. Odjednom se u meni probudio gen mog pretka Klovna, koji se ljutio, bunio, saplitao, padao i plakao dok mu se nebo nežno smeškalo i pružalo mu ruku. Sve dok nije shvatio da je lek koji traži u njegovoj duši i zove se ljubav - otrkiva Minja Peković.

- Želeli smo da onome čemu se pristupa fatalistički, kada se čuje dijagnoza, priđemo sa druge strane: šta ako to nije kraj nego alarm. Da vidimo da li u tim nemilim okolnostima čovek može nešto dobro i pozitivno da nađe za sebe. Zato ovu predstavu posvećujem svima koji biju ove bitke, onima koji su uz njih, i da se svi nadamo da zapravo lek čuči u svima nama i da ga ispitamo zajedno.

Minja Peković, Foto privatna arhiva

Glumica je delo napisala na osnovu dnevnika koji je vodila tokom lečenja od karcinoma 2020. godine.

- Na terapijama sam pisala dnevnik i imala sam ideju da to nečemu posluži. Ako umetnik kroz nešto prolazi, a profesija mu je javna, onda mu je zadatak da svoje iskustvo oblikuje kreativno i pomogne drugima da dođu do katarze, da svi osvestimo ono što nam je zajedničko i važno. Ali nisam znala kako - iskrena je glumica.

- Predlog upravnika Miloša Nikolića je bio da posle svih nagrada uradim neku monoformu. Jelena Mihajlović, direktorka drame, pratila je celu priču i odlučeno je da će predstave biti. Priča govori o tome da čovek kroz vatru mora da hoda sam, ali ne bi mogao da je pređe ako nema drugih oko njega. Čak i kad je monodrama, nikada nije mono.

POTPORA I U DELU EDIT PJAF

U PREDSTAVI ćemo prvi put na sceni moći da vidimo i shvatimo lični doživljaj osobe obolele od raka, postupke, preispitivanja načina na koji je gledao i odnosio se prema svetu. Donosi i novu snagu i veru i budi nadu šta je sve moguće prevazići, sam sa sobom rešiti i kako iz najvećih životnih iskušenja izaći kao pobednik. Predstava je donekle inspirisana muzikom Edit Pjaf. Nije priča o njoj ali se neki životni trenuci preplići i Minja kao autorka nalazi neku vrstu potpore u njenom liku i delu - kaže Jelena Mihajlović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati