GRAFEST U GRAČANICI: Dodeljene nagrade na ovogodišnjem festivalu

D. Z.

08. 12. 2022. u 11:40

NA jedanaestom po redu međunarodnom festivalu dokumentarnog filma i televizijskih formi "Grafest", koji tradicionalno organizuje Dom kulture "Gračanica", sinoć su dodeljene nagrade za najbolja ostvarenja, a prema mišljenju petočlanog žirija, dokumentarni film „Staro Gracko – hronika bešćašća“ autora Nemanje Joksimovića ove godine zaslužio je prvu nagradu.

ГРАФЕСТ У ГРАЧАНИЦИ: Додељене награде на овогодишњем фестивалу

foto privatna arhiva

Nagrade su dodeljene i Radmili Miljković i Sonji Ristić, Anđelki Ćup i Dejanu Simćeviću.

- Žiri je imao zadovoljstvo da doživi svedočanstva života Srba na Kosovu i Metohiji kroz teme koje su se protezale od onih koje se bave očuvanjem kulturnog nasleđa, preko zaštite životne sredine, razorenosti socijalne i gradske infrastrukture, političke satire, do stravičnosti zločina koje doživljavamo. Koliko god stvaralaštvo danas bilo ucenjeno golim preživljavanjem, fizičkom opasnošću i pretnjama, veliki broj predloženih autorskih dela pokazao je visok nivo građanske svesti i novinarske hrabrosti - kazala je novinarka Ivana Vanovac koja se obratila u ime žirija i navela da su autori na Grafestu doneli raznovrsnost tema i novinarsku hrabrost.

Specijalna nagrada dodeljena je reditelju i autoru Dejanu Simićeviću koji je u prijavljenom omnibus radu „I mi imamo pravo na život“ pokazao vizuelno bogatstvo i orginalni profesionalni autorski pristup baveći se potresnom svakodnevicom porodica dece sa smetnjama u razvoju, dok je treća nagrada pripala novinarki Anđelki Ćup za rad „Svaki grob je jedna mala crkva“.

U obrazloženju žirija navodi se da je Ćup uspela da neupitnom uverljivošću i autoritetom profesorke Mitre Reljić analitički reakteulizuje temu skrnavljenja pravoslavnih grobalja na Kosovu i Metohiji. Jedanaesti Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi "Grafest", pod sloganom "Posle" završen je prikazivanjem filma "Put u nepoznato" Nenada Jurišića čija je autorska ekipa prisustvovala zatvaranju.

Inače, u revijalnom programu ovogodišnjeg festivala prikazana su tri filma, dok je takmičarski program obuhvatio 21 rad, mahom televizijske forme. Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi "Grafest" tradicionalno organizuje Dom kulture "Gračanica" uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje i Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni