HLEBOM DELE ČESTICE DUŠE: Kosovska strugana pogača neizostavni je deo božićne trpeze na KiM

Dragana Zečević

06. 01. 2023. u 07:33

KOSOVSKA strugana pogača neizostavni je deo svake božićne ali i svečane trpeze u srpskim domaćinstvima na Kosovu i Metohiji.

ХЛЕБОМ ДЕЛЕ ЧЕСТИЦЕ ДУШЕ: Косовска стругана погача неизоставни је део божићне трпезе на КиМ

Foto privatna arhiva

Iako je nepoznanica od kada datira spravljanje ove pogače koja se koristi kako za sve svečane trenutke u životu Kosovaca tako i za one najtužnije, domaćice sa ovog podneblja tvrde da je strugana kosovska pogača - jedinstvena.

- Mada se recept za spremanje ove pogače možda ne razlikuje od onih koje se prave u drugim delovima Srbije, sam naziv strugana asocira na kosovsku pogaču. To znači da se ova pogača ispeče a potom sastruže što joj daje posebnost. Jer takva pogača je zaista mekana kao duša i zato predstavlja sastavni deo svih gozbi u našim domaćinstvima, kada obeležavamo neke značajnije datume i kada želimo da nekog ugostimo - kaže nam Gordana Đorić predsednica Udruženja "Avenija" iz Lapljeg Sela. Ovo udruženje za sve značajnije događaje na području opštine priprema tradicionalnu srpsku hranu čiji je sastavni deo kosovska strugana pogača koja prema rečima Đorićeve zauzima centralni deo svake trpeze što takođe ukazuje na njenu posebnost.

Foto privatna arhiva

- Bez ove pogače ne može da prođe nijedan značajniji događaj poput slava, svadbi, ali nažalost i sahrana. Međutim, ova pogača se nikada ne seče već se lomi, kod veselih događaja ona se i okreće kao slavski kolač dok kod sahrana se koristi samo za trpezu - pojašnjava predsednica Udruženja poslovnih žena "Avenija".

- Domaćica meseći pogaču utire čestice duše u nju i deli čestice duše svojim ukućanima i gostima kada ih posluži pogačom. Jer kada kažemo da je pogača meka kao duša to znači upravo da je spravljena iz duše - pojašnjava Radmila Todić Vulićević, hroničarka kosovskih zbivanja i dodaje da se kosovska strugana pogača na Kosovu i Metohiji sprema i prati događaje od rođenja do smrti i da je pogotovu prisutna u centralnom delu Kosmeta.

Foto D. Z.

Film prikazan i u Moskvi

O spravljenju i značaju kosovske pogače Radmila Todić Vulićević književnica iz Prištine snimila je i film pod nazivom "Pogačom omeđen ljudski život" koji je pre nekoliko godina prikazan i na Festivalu antropološkog i etnološkog filma u Moskvi.

Ovim filmom se zapravo pojašnjava značaj kosovske strugane pogače za Srbe na Kosovu i Metohiji gde se jedino i pravi - zaključuje Vulićevićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZABRANA BRAKA PRE PUNOLETSTVA: Menja se Porodični zakon, sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima