BLIZANCI IZ PUKOVCA KONSTRUISALI ROBOTA: Veljko i Aleksandra (17) Aleksić kreirali "Škorpion", višenamensku pametnu mašinu

Jelena Ćosin

06. 01. 2023. u 09:21

BLIZANCI Veljko i Aleksandra (17) Aleksić iz Pukovca, učenici četvrte godine Elektrotehničke škole "Nikola Tesla" iz Niša, osmislili su i sami napravili višenamenskog robota koji može da istražuje terene nakon velikih katastrofa, ali i da obavlja razne poslove u fabrikama, ili u poljoprivredi.

БЛИЗАНЦИ ИЗ ПУКОВЦА КОНСТРУИСАЛИ РОБОТА: Вељко и Александра (17) Алексић креирали Шкорпион, вишенаменску паметну машину

Foto J. Ćosin

Nazvali su ga "Škorpion", zbog izuzetno velike izdržljivosti i mogućnosti da se provuče kroz najnepristupačnije predele. Da bi njime mogli da upravljaju, sami su osmislili i napravili i aplikaciju na telefonu.

- On je višenamenski UGV robot. Sam, kao takav, primenjiv je u industriji, u poljoprivredi, pa čak i u vojne svrhe. Može da bude izviđački robot, posle zemljotresa i raznih vremenskih nepogoda da pronađe zaglavljene ljude ili slično. Modularan je, što znači da umesto robotske ruke kojom može da hvata stvari, na njemu može da se nađe nešto drugo, recimo rezervoar sa nekim pesticidima, i tako ga sa industrije premeštamo na poljoprivredu. Sa grtalicom može da se koristi za čišćenje snega. "Škorpion" se napaja akumulatorom od 12 volti tako da može da radi bez prekida dva i po do tri sata. Testiran je na 130 kg nosivosti. Poseduje i kameru koja mu omogućava pregled okoline, pa može da se nađe recimo u kontroli proizvoda u industriji i tome slično - priča nam Veljko.

Foto J. Ćosin

Ljubav prema robotima i robotici kod Veljka i njegove sestre bliznakinje rodila se još u osnovnoj školi, kada su krenuli u sedmi razred.

- Naš otac je automatičar i kada nam je pokazao prvi kontroler to nam se učinilo veoma zanimljivo i odlučili smo da se i mi u tome oprobamo. Naš prvi robot bio je veoma jednostavan, mogao je da hvata proizvod, da ga premešta i da radi neke druge slične stvari. Programirao se preko računara i tako je izvršavao zadatke koje smo mu zadavali - objasnio je Veljko.

Za izradu jednog kompleksnijeg robota, bilo im je potrebno skoro tri godine.

- Brat i ja robote pravimo od osmog razreda, a ovog konkretno pravimo oko dve-tri godine.

On je višenamenski robot, može da radi u firmama na traci, da pomera stvari sa trake i sortira ih, može da radi u ratarskim zasadima, da rasprašuje neka sredstva, može da bude izviđački robot. Sama kontrola robota vrši se preko android aplikacije koju smo moj brat i ja sami razvili, a nije moguće pristupti mu bilo kojom drugom aplikacijom. Aplikacija je višejezična, pa se po potrebi oni mogu menjati - objašnjava nam Aleksandra.

Talentovani blizanci su sa svojim robotima, koji su u rangu onih koje prave studenti završnih godina na fakultetima, osvajali prva mesta na mnogim takmičenjima iz robotke.

Foto J. Ćosin

Pre "Škorpiona", napravili su "Miroslava" - robota sa UV lampama za sterilizaciju prostorija, kao i solarni panel sa senzorima.

- Na našem tržištu ima panela koji prate kretanje sunca sa istoka ka zapadu, ali naš panel prati sunčeve zrake u dve ose, i u "x" i "y" osi. A što se tiče "Miroslava", on može da prima glasovne i pisane komande, a na pitanje kako se zove odgovara: "Miroslav".

Unapredili smo ga postavljanjem na transporter sa gusenicama, čime smo mu obezbedili mobilnost robotske ruke. On može da prelazi preko oranica, livada, kroz peskovite i blatnjave terene i može da obavlja najrazličitije poslove baš kao i "Škorpion", ali, "Škorpion" može da izdrži veći pritisak - objašnjavaju nam ovi mladi talenti.

Da naprave svog "Škorpiona", Aleksandri i Veljku pomogao je otac Aleksandar.

- Mašinske delove radili smo u radionici u školi, a sve oko elektronike kod kuće,jer ona je mala, to može da se radi i u dnevnoj sobi. Pomagao sam im malo više oko tog mašinskog dela i nekako smo se, što mladi kažu, "skapirali". Ideja je bila njihova, moje je bilo da samo to uobličim - ističe Aleksandar.

Veljko i Aleksandra, Foto J. Ćosin

Želja ovo dvoje Nišlija na pragu punoletstva je da po završetku srednje škole upišu Elektronski fakultet, ali i da osnuju sopstvenu firmu u kojoj će proizvoditi robote.

Foto J. Ćosin

PONOS ŠKOLE

DIREKTOR Elektrotehničke škole koju pohađaju Veljko i Aleksandra kaže da su njih dvoje podstrek drugim učenicima da se opredele za ovu školu.

- Puno je projekata u školi, a Veljko i Aleksandra su jako uspešni na svim takmičenjima.

Za svoje izume osvojili su sedam nagrada na sedam takmičenja, od kojih je pet prvih nagrada, dok je jedna druga, a jedna treća. Zbog njih je i škola nagrađena. Ima još puno talentovane dece koja svojim uspesima pokazuju da im njihov grad pruža mogućnost da stvaraju i budu kreativni. Skoro je bilo takmičenje iz Game Jam-a gde smo imali uspešno učešće naše dve ekipe. Blizancima je pripala prva nagrada za najbolju praktičnu realizaciju - ističe Nebojša Sokolović, direktor ove elektrotehničke škole.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)