BOŽIĆNA PORUKA JOANIKIJA: Da radost obasja sve, podrška braći s KiM

Novosti online

06. 01. 2023. u 08:27

MITROPOLIT crnogorski primorski Joanikije pozvao je ceo verujući pravoslavni narod u Crnoj Gori na strpljenje i moltivu za mir u državi i celom svetu za doprinos razrešenju različitih kriza i sveopšte zabrinutosti i poručio da MCP svim srcem podržava braću i sestre na svagda raspetom Kosovu i Metohiji.

БОЖИЋНА ПОРУКА ЈОАНИКИЈА: Да радост обасја све, подршка браћи с КиМ

Foto: Mitropolija

 - Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori će i ubuduće kao i do sada biti sa svojim narodom i vršiti svoju uzvišenu službu koja joj je od Boga poverena. Nećemo deliti svoj verujući narod ni po nacionalnoj ni po stranačkoj pripadnosti, nego ćemo širiti bratsku slogu i razumevanje, poštovanje i praštanje - poručio je mitropolit Joanikije u Božićnoj poruci.

Pozvao je vernike i punopravne i odgovorne građane Crne Gore da izađu na predstojeće izbore, kada god oni bili, i da slobodno po svojoj savesti glasaju za koga hoće.

 - Tako će najlakše izazvati dugo očekivane promene na bolje u ovoj državi i doprineti napretku svoje dece - naveo je mitropolit.

Istakao je da u Božićnoj radosti, MCP dušom i srcem podržava braću i sestre na svagda raspetom Kosovu i Metohiji.

 - Vidimo da se međunarodne garancije za njihovu slobodu i miran život ne sprovode u delo. Junački trpe nepravde, pritiske i progone ali ostaju verni zavetu svetog kneza Lazara i nemanjićkim svetinjama. Divimo se njihovoj izdržljivosti i hrabrosti koje su dar od Boga- poručio je Joanikije.

Istakao je da "nebesku vedrinu i lepotu hrišćanske vere koju širi Vladika Teodosije u ovom teškom vremenu, zajedno sa sveštenstvom, monaštvom, vernim narodom i prizrenskim bogoslovima vidimo kao svetlo svedočanstvo Jevanđelja Hristovog, bez mnogo reči, a sa puno žrtve i ljubavi".

Molimo se, pozvao je, da se što pre vrati mir i da prestane bratsko krvoproliće u Ukrajini, zbog čega su mnogi iz te napaćene zemlje izbegli.

- Svima koji su ostali bez svojih domova upućujemo reči bratske utehe i božićni celiv mira, a one koji su došli u Crnu Goru primamo kao svoju dragu braću i sestre u Hristu -

Istakao je da će "naših srca, hramova i domova za njih uvek biti otvorena.Nije nam teško da ih sa ljubavlju pomažemo sve dok ih Bog ne obraduje povratkom njihovoj voljenoj otadžbini.
Sa molitvom da božićna radost obasja i obraduje sve verne, decu i odrasle, zdrave i bolesne, a naročito tužne, potištene i usamljene, i sve ljude dobre volje, da se blagoslov Božji u nastupajućoj Novoj godini izlije na celu tvorevinu, srdačno čestitamo svima i svakome svetli praznik Rođenja Hristovog sa najradosnijim pozdravom:Mir Božiji! Hristos se rodi!", poručio je mitropolit Joanikije.
Istakao je da je u porodičnom domu kroz krstonosnu istoriju odnegovane su najuzvišenije vrednosti vere, časti, gostoprimstva, rodoljublja, čojstva i junaštva na kojima je utemeljeno duhovno biće Crne Gore.

  - Jasno je samo po sebi da svi oni koji javno i bestidno promovišu nemoral i prostakluk sablažnjavajući decu i omladinu potkopavaju ceo naš narod i njegovu otadžbinu.

Suočeni sa zabrinjavajućim nedostacima obrazovanja naše dece u školama mi smo uz pomoć dobrih ljudi i Vlade Crne Gore registrovali Pravoslavnu gimnaziju Svetog Save u Podgorici koja će početi sa radom naredne školske godine - naveo je Joanikije.

U njoj će se, kazao je, pored ostalih gimnazijskih predmeta izučavati i pravoslavna veronauka kao važan deo opšteg obrazovanja.

 - Cilj nam je, da primenjujući najviše obrazovno - vaspitne standarde, što bolje pripremimo učenike ove Gimnazije za buduće studije po njihovom slobodnom izboru. Uvereni smo da ćemo na takav način dati veliki doprinos školstvu Crne Gore - naveo je Joanikije.

Ukazao je da vera i veronauka ne ograničavaju nego podstiču istraživačke, stvaralačke i saznajne moći čoveka čemu su nam najbolji svedoci Njegoš i Tesla među svim drugim genijalnim stvaraocima i naučnicima.

 - Zbog toga sve prigovore protiv verskog obrazovanja u školama odbacujemo kao površne, prevaziđene ili zlonamjerne", naveo je mitropolit i istakao:

 - Naša sveta vera otkriva da sloboda čovekova počinje razrešenjem i oslobođenjem od sveza greha. Biti slobodan znači imati široko i otvoreno srce za bližnje. Ne samo za one koji isto misle kao i mi, nego i za one koji različito i suprotno od nas misle -

Pozvao je vernike da učine sve da razlike u mišljenjima među nama ne odvedu u podele, mržnju i raskole, već da te razlike iskoriste kao važan povod za dobar i sveobuhvatan dijalog koji je ključ za rešenje mnogih nesporazuma među ljudima i za uspostavljanje njihovih bratskih odnosa.

 - Najbolji momenat da započnemo popravljati i nanovo izgrađivati međuljudske odnose u Crnoj Gori je ovaj znameniti i svetli praznik u koji se Hristos svojim rođenjem pojavio u mračnoj vitlejemskoj pećini da svetlošću svoga Božanstva prosvetli tamu ovog sveta, prvenstveno tamu grešnih ljudskih duša - poručio je, između ostalog, mitropolit Joanikije.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DRAGULJ SA OBALE DRINE: Mali Zvornik nudi posetiocima svestranu turističku ponudu