INSPEKCIJA MERI GASOVE U RUDNIKU: Posle trovanja rudara u Štavlju kod Sjenice

N. J.

13. 01. 2023. u 07:33

U RUDNIKU Štavalj kod Sjenice sprovodi se vanredni inspekcijski nadzor po nalogu Ministarstva energetike i rudarstva, kako bi se utvrdili uzroci nesreće koja se dogodila u sredu ujutru, a svi rudari koji su imali simptome trovanja su - dobro.

ИНСПЕКЦИЈА МЕРИ ГАСОВЕ У РУДНИКУ: После тровања рудара у Штављу код Сјенице

Foto Tanjug

Trojica zbrinutih u Opštoj bolnici Užice, posle trovanja ugljen-dioksidom u jami rudnika, u stabilnom su stanju i nisu životno ugroženi.

Dragan Damjanović, direktor OB Užice, kaže da je rudar koji je imao najizraženije simptome trovanja još na odeljenju Centralne intenzivne nege, a dvojica njegovih kolega su na Internom odeljenju.

Do incidenta je došlo kada je grupa rudara ušla u hodnik jame na dubini od oko 200 metara ispod površine. U uskoj prostoriji dugoj dvadesetak metara, osetili su simptome trovanja: vrtoglavicu, gušenje, povraćanje, a jedan od njih šestorice je izgubio svest i pao na zemlju. Ubrzo su svi zbrinuti u Domu zdravlja Sjenica.

Direktor rudnika Mersad Turković je odmah posle nesreće sugerisao da nije poštovana propisana procedura, koja podrazumeva provetravanje prostora pre ulaska u jamu.

- Iz te prostorije treća smena je izašla bez problema. Reč je o delu gde je završeno iskopavanje uglja, pa je opremu trebalo prebaciti u drugi deo. Radnici su ušli u prostoriju punu ugljen-dioksida - rekao je Turković - Protokol predviđa da se po završetku radova prostorija sat vremena provetrava, a inspekcija će utvrditi da li je to učinjeno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024