ŠKOLSKA SLAVA U SEČNJU BEZ POPA I SVETE VODICE: Zašto je direktorka škole zabranila verske obrede

Novosti online

25. 01. 2023. u 14:56

U OSNOVNOJ školi "Aleksa Šantić" u Sečnju prvi put posle niza godina pop neće prisustvovati školskoj slavi 27. januara za Svetog Savu

ШКОЛСКА СЛАВА У СЕЧЊУ БЕЗ ПОПА И СВЕТЕ ВОДИЦЕ: Зашто је директорка школе забранила верске обреде

Foto: V. Mitrić

Ovakvu odluku je donela direktorka te škole Olivera Marjanović.

- Prvi put posle niza godina, u našoj školi neće biti verskih obreda 27. januara jer su dobili mene za direktora. Ako budem smenjena zbog toga, eto koraka napred za našu lepu Srbiju - objava je Olivere Marjanović koja je zapalila mreže, prenosi Kurir.

Marjanovićeva kaže da je pre devet meseci postala direktorka škole, te je ovo prva školska slava od kada je na čelu ove osmoletke.

- Sveštenik je tražio da dođe u školu na Svetog Savu, bilo je tu ranijih godina i tamjana, i svete vodice i svačega. Lepo sam mu objasnila da po članu 11 Ustava Srbije moramo da odvojimo školu od crkve jer u školu mogu da idu i katolici, i muslimani i sve vere, kao i atesiti. I zato u školi nikoga ne smemo da primoravamo da prisustvuje tuđim verskim obredima. Čovek je sve razumeo, dogovor je da u 9 sati počne liturgija u crkvi na koju su pozvani i đaci i svi zaposleni iz škole. A mi ćemo iz škole poslati i slatkiše u crkvu da mogu da se posluže - kaže direktorka, piše Kurir. 

Ona ističe i da će školska slava Sveti Sava biti proslavljena u ovoj osmoletki kako i dolikuje.

- Program počinje u 8 sati ujutru svetosavskom himnom. Pošto nemamo fiskulturnu salu u koju bi mogli svi da stanu, već dve zgrade, jednu u kojoj mlađi osnovci pohađaju i drugu u kojoj su stariji, program će biti podeljen u te dve zgrade jer ne mogu sva deca da stanu u jednu. I u toj gde su mlađi himna će biti puštena sa razglasa, a u drugoj će je hor pevati. Imamo i izložbu likovnih radova na temu Svetog Save, đaci će izvesti pozorišne kratke igrokaze o životu i radu Svetog Save, kao i recitacije. Zatim sledi liturgija u crkvi - objašnjava Marjanovićeva i dodaje da škola ima 110 đaka, a sam Sečanj nešto manje od 3.000 ljudi.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (6)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju