U SREDU 10 STEPENI: Za vikend sneg - najnovija prognoza Nedeljka Todorovića

Novosti online

30. 01. 2023. u 15:35

OVE sedmice u sredu očekuje nas najtopliji dan. Maksimalna temperatura će biti i do deset stepeni.

У СРЕДУ 10 СТЕПЕНИ: За викенд снег - најновија прогноза Недељка Тодоровића

Foto: Tanjug

Sledećeg dana, u četvrtak, takođe će doći do povećanja temperature, a onda za vikend nas očekuje pad. Padaće sneg, ali se ne očekuje formiranje debelog ledenog pokrivača.

- Do četvrtka, do 2. februara, doći će do povećanja temperature. U sredu, 1. februara, očekuje se i maksimalna temperatura od deset stepeni. Ali već sutra, 31. januara, dogodiće se oblačnost koja će samo ponegde, lokalno donosila kratkotrajnu kišu, eventualno u noćnim i jutarnjim časovima kratkotrajni sneg. Može da se desi da u nekim mestima i ne bude padavina. U petak i u subotu se očekuje pad temperature, tako da bi maksimalne dnevne vrednosti bile od jedan do četiri stepena - kaže meteorolog Nedeljko Todorović.

On kaže da je mala verovatnoća da dođe do "ledenog dana" i da ono malo snega što bude palo, neće se zadržati na tlu.

Foto: Printskrin RTS/Milena Anđela/ilustracija

- Mala je verovatnoća da bude ledeni dan. U jutarnjim satima je mogući minus od dva do tri stepena, ali to nije velika hladnoća. Čak i ono malo snega što bude palo ne treba da se zadrži na tlu. Tako da ne možemo da računamo na ozbiljan snežni pokrivač - kaže on i dodaje:

- Na visinama od 1000 metara, snežni pokrivač je debljine od deset do dvadeset centimetara. Na visinama iznad 1500 metara, od četrdeset do sedamdeset centimetara. Tako da je to pogodno za skijaše i ima dovoljno snega u svim skijaškim centrima.

Kako dodaje, trend porasta temperature više ne postoji kako u Srbiji, tako i u svetu, a prema mernim podacima, u poslednjih 135 godine u Beogradu je došlo do porasta temperature u visini od stepen i po:

- Poslednjih tridesetak godina imamo topliju varijantu, uz napomenu da u poslednjih desetak godina, mislim na globalu, nema trend porasta temperature. Porast temperature se događao od sredine osamdesetih do sredine dvehiljaditih godina. Ti padovi i porasti se smenjuju iz decenije u deceniju. Tako da u Beogradu, za 135 godina za koliko postoje merni podaci, vidi se da je porast temperature stepen i po. Faktori toga su širenje gradova, vožnja automobila, veći broj asfaltiranih ulica, odnosno beton, i ostali faktori.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024