OVO JE NAJSTARIJA OČUVANA CRKVA PORED ZAPADNE MORAVE: Jedna je od pet Miloševih pokajnica (VIDEO)

S.BABOVIĆ

03. 06. 2023. u 20:56

GOTOVO nepoznata, osim vernicima na lokalu, ostala je Crkva Svetog Arhangela Gavrila u selu Gornji Ribnik kod Trstenika.

ОВО ЈЕ НАЈСТАРИЈА ОЧУВАНА ЦРКВА ПОРЕД ЗАПАДНЕ МОРАВЕ: Једна је од пет Милошевих покајница (ВИДЕО)

Foto:Turisticka organizacija opstine Trstenik

Izgrađena je 1824.godine i smatra se najstarijom očuvanom crkvom u ovoj opštini. To je jedna od pet „pokajnica“ kneza Miloša Obrenovića. Uoči proslave 180 godina postojanja hrama, dograđena je i sveštana priprata.

Time je zaštićen ikonostas od dima, koji dolazi pri paljenju sveća. Nešto ranije, 1984.godine, crkva je proglašena spomenikom kulture i stavljena je po zaštitu.

Koliko i crkva, zanimljivo je i selo. Ribnik je po legendi dobio ime po bogatim ribnjacima, iz kojih su uzimali ribu sve vladarske dinastije, od Nemanjića, i Hrebeljanovića, preko Obrenovića  do Karađorđevića.

Jedan od retkih istraživača, koji je posvetio celu knjigu ovoj crkvi je Boško Nikolić (1923-1991) skromni abadžija, krojač i strastveni pčelar iz Donjeg Ribnika.

Ovaj pasionirani čuvar knjiških izdanja i periodike, sakupio je više od 5.000 knjiga, među njima, mnoge vredne i retke, štampane s kraja 19. i početkom 20. veka.

Njegovi potomci poklonili su deo bogatog Nikolićevog legata Bibliteci „Jefimija“. Monografija Hrama Svetog arhangela Gavrila (1824-1984), bogomolje u Gornjem Ribniku, jedina je koju je sam napisao. I ona se, zajedno sa drugim vrednim izdanjima, čuva u trsteničkoj biblioteci.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna