PŠENICA SE JOŠ DOBRO DRŽI: Jesenji usevi u dobroj kondiciji, a sneg bi dobrodošao da ih zaštiti od mraza

J. Su.

24. 01. 2023. u 08:20

U SRBIJI pod pšenicom ima oko 700.000 hektara, što je više nego prethodnih godina. Naglo zahlađenje i višemesečno toplo vreme nisu baš idealni za jesenje useve.

ПШЕНИЦА СЕ ЈОШ ДОБРО ДРЖИ: Јесењи усеви у доброј кондицији, а снег би добродошао да их заштити од мраза

Foto D. Dozet

Ipak, najbolje se drži pšenica koja je posejana do polovine novembra, jer kreće bokorenje i spremna je da izdrži nisku temperaturu bez snega.

Kako nam je ispričao Vladimir Aćim, iz Odeljenja za strna žita Instituta za ratarstvo Novi Sad, što se tiče razvijenosti, praktično sve što je posejano ranije, u oktobru i prva polovina novembra, bujno je i spremno za niske temperature.

- Nagli prelazak i dolazak zime i spuštanje temperature sigurno da bi dovelo do oštećenja useva - smatra Aćim. - Usevi u bokorenju su otporniji na oštećenja, ali bi se uništila nadzemna biomasa. U problemu su biljke koje nisu ušle u bokorenje, a to su one posejane posle 15. novembra. To sve, ako dođe do naglog spuštanja temperature.

Kako kaže, vlaga je u zemljištu do 120 centimetara i vojvođanske njive imaju dovoljno zimske vlage. Postoji mogućnost spiranja azota u dublje slojeve zemljišta, ako dođe do novih padavina.

- Što se tiče azota predstoji nam prihrana strnih žita, tako da se pozivaju proizvođači da urade analizu zemljišta, kako bi se videlo stanje zasićenosti oranica azotom - smatra Aćim.

- Sa poljoprivrednim stručnim službama radimo preliminarna uzorkovanja i zasada azota ima u dubljim slojevima, kao posledica kiša. Njegova količina je manja u odnosu na prošlu godinu, a to je zbog manjeg korišćenja. Svakako, nagli prelasci su opasni, a sneg je dobrodošao, kao izolator, da spreči oštećenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)