NAJHUMANIJE LICE DOMAĆEG BIZNISA: Da li znate šta su socijalna preduzeća?

V. N.

31. 05. 2022. u 17:09

MISIJA socijalnog preduzetništva, bez obzira na delatnost, jeste rešavanje društvenih problema, poput diskriminacije, siromaštva, nezaposlenosti, zaštita životne sredine, ulaganje u kulturu, obrazovanje u zajednici...

НАЈХУМАНИЈЕ ЛИЦЕ ДОМАЋЕГ БИЗНИСА: Да ли знате шта су социјална предузећа?

Foto: PKS

Osnovna ideja ovakvog vida poslovanja je da se investiranjem profita nastalog putem prodaje proizvoda ili usluga, ispuni društvena misija, odnosno, zarada ne služi uvećanju imovine pojedinaca, već se ulaže u zajednicu.

Svetli primer uspeha socijalnog preduzetništva, relativno nove forme poslovanja u Srbiji, živi u Beogradu, ostvarujući svoju primarnu društvenu ulogu - zapošljavaju 40 radnika, mahom osoba sa invaliditetom.

Reč je o preduzeću za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom SDPS, koje posluje od 2016. godine.

- Bavimo se proizvodnjom i pružanjem različitih usluga na čijem razvoju kontinuirano radimo već šest godina. Početak je bio skroman. Sa samo sedam zaposlenih pokrenuli smo proizvodnju kesa od polietilena i pružali kancelarijske usluge - priseća se početaka poslovanja Predrag Bubalo, direktor SDPS-a.

Foto: PKS

Već naredne, 2017. godine, firma počinje da beleži konstantan rast. Šire svoje usluge na grafički dizajn, pripremu za štampu, štampanje i proizvodnju termo rolni... Mreža klijenta raste pa Bubalo uvećava svoj tim i zapošljava nove radnike.

- Sticanjem statusa JPOA - Javno priznatog organizatora aktivnosti obrazovanja odraslih, osnovali smo i Trening centar za unapređenje poslovnih veština, čiji je cilj da obezbedi znanje za napredak u karijeri kroz različite kurseve i obuke - kaže Bubalo. 

Danas SDPS sarađuje sa velikim kompanijama, domaćim i stranim, Nacionalnom službom za zapošljavanje, kao i Privrednom komorom Srbije sa kojom rade na projektu “Stvarano u Srbiji”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili